Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Z najhoršieho vonku, horolezcovi Pálovi ustupuje snežná slepota
Zdielať na

Z najhoršieho vonku, horolezcovi Pálovi ustupuje snežná slepota

NEPÁL / Dráma počas ktorej uviazli pod Mount Everestom naši dvaja horolezci má šťastný koniec. Horolezcovi Zoltánovi Pálovi ustupuje snežná slepota, ktorú mu spôsobili kryštáliky prachovej lavíny.

"Sme obaja v Káthmandú, všetko je OK. Trochu smoly, trocha šťastia. Ale stálo to za to," to sú slová horolezca Vlada Štrbu.

"Každý sme nejako trafení iným spôsobom. Rešpekt máme, každý má rešpekt. Do hôr chodíme, aby sme mali príjemné zážitky,a el či je to hazard, to je každého pohľad," hovorí člen expedície Hardway 2016 Vlado Štrba.

Horolezcov prachová lavína len zasiahla nie odniekiaľ zmietla. Dostali sa do výšky 7 200 metrov. Zoltán Pál pre snežnú slepotu nemohol stúpať ďalej.

"Bolesti boli obrovské. Netrúfal som si na to, aby som zbehol dole," povedal Zoltán Pál.

"Dvakrát som cítil, že už je koniec," povedal Pál. Slovenskí horolezci sa už tešia domov, ale netušia kedy a ako prídu. "Nevieme nič. Nemáme pri sebe ani eur, nemáme u seba vôbec nič," dodal Pál. 

Najťažšia cesta

Horolezcov Vladimíra Štrbu a Zoltána Pála pri výstupe takzvanou Boningtonovou cestou, ktorá je považovaná za jednu z najťažších, najskôr v pondelok zastihla silná búrka a potom lavína, ktorá Pálovi poranila oči.

Obaja zostali uväznení v bivaku a museli do základného tábora zavolať o pomoc. V utorok sa k nim vydala záchranná výprava zložená zo štyroch šerpov.

S Vladom Štrbom komunikovala reportérka Maja Pavlíková:

Najčítanejšie správy