Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Horolezcov zo Slovenska zasiahla na Mount Evereste lavína
Zdielať na

Horolezcov zo Slovenska zasiahla na Mount Evereste lavína

BRATISLAVA, KÁTHMANDÚ / Slovenských horolezcov Vlada Štrbu a Zoltána Pála pri výstupe na Mount Everest zasiahla lavína. V týchto chvíľach prebieha záchranná akcia. Informáciu na svojom webe priniesol časopis týždeň.

Horolezci chceli zdolať najvyššiu horu sveta ťažšou trasou. Odišli z tábora C2 a nastúpili na Boningtonovu cestu, kde ich zasiahla silná snehová búrka.

"Aby to nebolo ľahké, zasiahla ich aj lavína, ktorá Zoltánovi Pálovi poranila oči," opisuje priamo z tábora expedície pre .týždeň Michal Nvota. Zranený dobre nevidí. 

Horolezci zostali uväznení v bivaku vo výške 7 200 metrov nad morom. Situáciu podľa opisu z miesta komplikuje silné sneženie. 

"Vlado aj Zoltán sú v kontakte so základným táborom, zostávajú v psychickej pohode a čakajú na záchranu. Šerpovia by k nim mali doraziť podvečer," dodáva Nvota.

Do záchrannej akcie sa zapojilo okolo 20 ľudí rôznych národností. vrtuľník vyniesol do tábora C2 šerpov, ktorí išli horolezcom naproti. Podľa informácii .týždňa sú už obaja muži v tábore C2, odkiaľ ich zajtra prevezie vrtuľník. 

Unikátna expedícia

Vladimír Štrba a Zoltán Pál sú pod Mount Everestom v rámci unikátnej expedície Everest, Hard Way, Slovak Expedition 2016. V Nepále sú už 75 dní, z toho asi tri týždne už priamo pod najvyššou horou sveta. Väčšinu svojho pobytu pritom čakali na lepšie počasie. 

Cieľom slovenských horolezcov bolo neliezť na horu klasickou, ale ťažšou cestou. Hovorí sa jej Britská alebo Boningtonova cesta. V 80. rokoch sa ju chystala zdolať prvá slovenská expedícia, ktorej členom bol popredný slovenský horolezec Michal Orolin.

Dramatické chvíle pod Mount Everestom:

Až priamo na mieste sa expedícia rozhodla, že Boningtonovu cestu riskovať nebudú. Na vrchol Mount Everestu sa ale dostali.

Jeden ľudský život

Ťažšia cesta na vrchol najvyššej hory sveta nesie názov po britskom horolezcovi, ktorý viedol expedíciu v roku 1975 a touto trasou sa s obrovským nasadením síl, ľudí a dostupného vybavenia dostali na vrchol. Vtedy to stálo jeden ľudský život.

Aj Slovensko má na vrchole jeden kríž. Po zdolaní tejto cesty tam v roku 1988, už pri návrate zmizla štvorica slovenských horolezcov Dušan Becík, Peter Božík, Jaroslav Jaško a Jozef Just. Posledný menovaný sa dostal až na vrchol Everestu.

Slovákov v Nepále zachytila lavína, pozrite si reportáž:

Najčítanejšie správy