Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Nepál pre lavíny zmení horolezeckú trasu na Mount Everest
Zdielať na

Nepál pre lavíny zmení horolezeckú trasu na Mount Everest

KÁTHMANDÚ / Nepálske úrady kvôli zvýšeným obavám z lavínového nebezpečenstva zmenia trasu, ktorú využívajú horolezci na výstup na najvyššiu horu sveta Mount Everest.

Súčasná najfrekventovanejšia trasa na špici najvyššieho svetového horského velikána sa používa od 90. rokov minulého storočia.

Vlani sa na tejto ceste stala zatiaľ najtragickejšia udalosť v histórii expedícií. Pod lavínou v oblasti ľadopádu Khumbu zahynulo šestnásť šerpov, ktorí pripravovali fixné laná a schody pre svojich klientov, informovala britská BBC.

Riziko neustále rastie

Od budúceho mesiaca, kedy začína jarná lezecká sezóna, zmenia nepálske úrady trasu tak, aby sa vyhla ľavej strane ľadopádu Khumbu. Tá sa stala dejiskom minuloročnej katastrofy.

Ľadovec Khumbu,

SITA

"Domnievame sa, že riziko lavín v ľavej časti ľadopádu stále rastie. Presúvame preto trasu centrálnejšie," potvrdil Ang Dordží Šerpa, ktorý predsedá organizácii poverenej vytyčovaním trasy pre expedície na Everest.

Slovenský maliar bol v Himalájach v čase, keď sa tam odohrala jedna z najväčších tragédii. V októbri minulého roka v nich zahynulo viac ako 100 ľudí. Pozrite si priloženú reportáž:

Zmienená centrálna trasa zo základného tábora na vrchol Mount Everestu nie je v skutočnosti celkom nová. Horolezci ju využívali pred viac než dvoma desaťročiami.

Pre menej skúsených

V deväťdesiatych rokoch však bola zmenená tak, aby viedla takzvaným západným ramenom, pretože táto cesta bola kratšia a ľahšia. Dokázali sa s ňou vysporiadať i menej skúsení horolezci.

Stará a nová trasa,

Reprofoto/Google

"Trasa centrálnej časti bude zložitá a časovo náročná, nebude tam ale v podstate hroziť lavínové nebezpečenstvo," vysvetlil Šerpa. Laná a rebríky boli dovezené z rôznych krajín a budú upevnené na svoje pozície pozdĺž novej trasy.

Zmenu privítali

Minuloročné nešťastie vyvolalo bojkot väčšiny nepálskych horských vodcov, ktorí žiadali vyššie platy a lepšie podmienky pre svoju náročnú prácu. Všetky výpravy na Everest boli kvôli katastrofe zrušené.

Zahraničné i nepálske spoločnosti, ktoré výpravy na najvyššiu horu sveta organizujú, rozhodnutie o presune lezeckej trasy privítali.

Mount Everest prvýkrát pokoril v roku 1953 Novozélanďan Edmund Hillary a šerpa Tenzing Norkej. Od tých čias sa na najvyšší bod sveta vyšplhalo viac ako 4 000 horolezcov a takmer 250 ľudí na Evereste zahynulo. Štyridsať z nich pritom prišlo o život práve v oblasti ľadopádu Khumbu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy