Jasno
12°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Základný tábor bol na bezpečnom mieste, tvrdí otec horolezcov
Zdielať na

Základný tábor bol na bezpečnom mieste, tvrdí otec horolezcov

KÁTHMANDU / Situácia v Nepále je po extrémnom snežení naďalej veľmi vážna. Kontakt sa nedarí nadviazať s množstvom horolezcov, medzi ktorými je aj viac ako 30 Slovákov.

Základné tábory, ako bol aj ten pod Daulagíri sa opakovane stavajú na tých istých, rokmi overených, bezpečných miestach. Menej skúsené expedície usmerňujú domáci horskí vodcovia.

Tábor bol na bezpečnom mieste

V utorok večer sa však stalo niečo, čo prekvapilo nielen  našich skúsených horolezcov, ale aj nepálskych šerpov. "Podľa záberov, čo som videl odkiaľ padla lavína, priznám sa, že ani ja ako odborník by som nečakal že padne lavína až takého rozmeru a že zasiahne až ten tábor," hovorí horský vodca a otec dvoch členov expedície Ján Peťo.

Horolezci, ktorí boli v spoločenskom stane sa z lavíny vyhrabali, vedúci výpravy Ján Matlák a Vladimír Švancár v nej však spolu s troma Nepálcami ostali.

VIAC ČÍTAJTE TU: Smutná správa potvrdená, lavínu v Nepále neprežili dvaja Slováci

Potom ako človeka zasype lavína, jeho šance na prežitie sa s plynúcim časom veľmi rýchlo znižujú. Horskí záchranári však zo svojej praxe vedia, že kým sa nenájde telo, šanca na prežitie stále existuje. "Pokiaľ by bol priepustný  na vzduch tento sneh, tak šanca aká taká na prežitie je," dodáva Peťo.

Zázrak sa neudial

V neprospech zasypaných horolezcov hral aj fakt, že v čase pádu lavíny spali vo svojich stanoch. "Pri nejakej aktivite pri lyžovaní ak je strhnutý, tak jeho šance sa zvyšujú, ak nedôjde k nejakým zraneniam," hovorí Milan Lizúch zo strediska lavínovej prevencie.

Mnohí včera do poslednej chvíle dúfali, zázrak sa však neudial. Z Himalájí prišla príbuzným aj kamarátom  nezvestných horolezcov zdrvujúca správa. "Stretávali sme sa na školeniach, akciách, niekedy aj na túrach. Je to veľmi ťažké," dodáva Lizúch.

Vládny špeciál do Nepálu nepoletí

Ministerstvo vnútra aj napriek úprimnej snahe nebude môcť vyslať špeciál TU-154 M pre mŕtvych slovenských občanov a turistov.

Špeciál TU-154 M nie je momentálne z technických príčin schopný letu a pre dva menšie špeciály JAK-40 by bol takýto let technicky náročný. Vládny špeciál TU-154M s kódovým označením OM-BYO, máva vážne problémy s motorom, hoci ho modernizovali za takmer 7 miliónov dolárov. VIAC TU: Vládny špeciál nepoletí do Nepálu, nevie vzlietnuť

Súvisiace články

Najčítanejšie správy