Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Česi nemajú kontakt s 30 krajanmi, ktorí sa nachádzajú v Himalájach
Zdielať na

Česi nemajú kontakt s 30 krajanmi, ktorí sa nachádzajú v Himalájach

DILLÍ / V nepálskych Himlájach, kde si snehová búrka a lavíny vyžiadali najmenej 27 obetí, sa zatiaľ nepodarilo kontaktovať zhruba 30 Čechov. Veľvyslanec v Dillí Miroslav Stašek to v piatok povedal v Českej televízii.

Už skôr uviedol, že niektorí z týchto ľudí boli v oblasti nešťastia. Medzi mŕtvymi sú aj dvaja Slováci. Ani slovenskej ambasáde sa zatiaľ nepodarilo spojiť sa zhruba s 30 slovenskými turistami.

Bez signálu

Podľa veľvyslanca sa v Nepále pohybuje okolo sedmdesiat Čechov, zhruba 40 je v poriadku. Ďalších 30 sa snaží ambasáda kontaktovať, doteraz sa to však nepodarilo. V niektorých oblastiach totiž nemajú turisti signál. "Zatiaľ nemáme hlásenú žiadnu obeť z českých turistov," dodáva Stašek.

Českému rozhlasu Radiožurnál potom povedal, že o niektorých Čechoch veľvyslanectvo vie, že sa pohybujú v okolí Annapurny, teda v oblasti nešťastia. "Ale čo nie je potvrdené, že by tam boli nájdené záchranné tímy," dodal.

Obľúbená trasa

Nešťastie sa stalo na obľubenej trekingovej trase v strednom Nepále. Najmenej 27 obetí našťastia uviedla agentúra AP, agentúry DPA a Reuters ohlásili s odvolaním sa na nepálsku políciu 29 obetí.

Tímy záchranárov naďalej pátrajú po desiatkach nezvestných, do bezpečia sa dostalo viac než 150 osôb, polovica zo zachránených sú podľa agentúry Reuters cudzinci. Podobne ako o počte obetí sa však údaje o počte nezvestných rôznia, agentúra AP napísala, že sa v okolí trasy naďalej nachádza 70 ľudí.

Až trojtýždňový okruh okolo Annapurny patrí medzi klasické himalájske trasy a najmä na jar a teraz v októbri sa na ňu vydáva mnoho turistov. Terajšie počasie so snehovými búrkami, ktoré je tu pre toto ročné obdobie netypické, priniesli do centrálneho Nepálu dozvuky tajfúnu Hudhud, ktorý cez víkend udrel vo východnej Indii.

V meste Kathmandu, ktoré je od hory Dhaulagiri vzdialené približne 400 kilometrov sa už nachádza aj náš veľvyslanec. V týchto chvíľach spolu s honorárnym konzulom v Nepále zabezpečujú všetko potrebné na prevoz tiel dvoch horolezcov zo Slovenska.

Linka pre rodinu

"Malo by to byť v piatok v popoludňajších až večerných hodinách. Dvaja z členov expedície by mali sprevádzať telá svojich spoluúčastníkov do Kathmandu, tam by sa mal s nimi stretnúť náš veľvyslanec a pozrú sa na náležitosti, ktoré budú potrebné pri ich návrate domov," informuje hovorca ministerstva zahraničných veci Peter Susko.

Ministerstvo hneď po tragédii zriadilo linku, cez ktorú komunikuje s príbuznými osôb, ktorí sú ešte stále v Nepále. Na linke zaznamenali už desiatky telefonátov.

Priamo na mieste je práve teraz aj naša kolegyňa, redaktorka portálu noviny.sk, Danica Klein:

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy