Jasno
11°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Smutná správa potvrdená, lavínu v Nepále neprežili dvaja Slováci
Zdielať na

Smutná správa potvrdená, lavínu v Nepále neprežili dvaja Slováci

KÁTHMANDU / Ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo, že v Nepále dvaja doposiaľ nezvestní Slováci, sú mŕtvi. Pátrali po nich od momentu, kedy ich zasiahla lavína na vrchu Dhaulágirí.

Lavína ich zastihla v základnom tábore, keď sa chystali zdolať 8167 metrovú horu, siedmu najvyššiu na svete.

Najmenej osemdesiatpäť horolezcov je nezvestných v strednom Nepále po tom, čo tamojšiu obľúbenú trekingovú trasu zasiahli v stredu snehové búrky a lavíny, ktoré sú pre toto ročné obdobie netypické.

Podľa Reuters je potvrdených dvadsať mŕtvych. Agentúra DPA hovorí o dvadsiatich šiestich obetiach a spravodajský server BBC News píše o dvadsiatich deviatich mŕtvych.

Snehová búrka

Lavína pochovala v stredu jedného Inda a štyroch Kanaďanov v údolí Phu. Podľa šéfa okresu Manang bude ich vykopanie trvať celé dni. Traja dedinčania zomreli v pondelok v rovnakom okrese a ich telá objavili v stredu. V susednom okrese Mustang zastihla štyroch horolezcov náhla snehová búrka v utorok.

Záchranárom sa už podarilo nájsť telá dvoch Poliakov, jedného Izraelčana a Nepálčana pri turistickej ceste na desiatu najvyššiu horu sveta Annapurna. Zachrániť sa v stredu ráno podarilo piatich Nemcov, piatich Poliakov a štyroch Izraelčanov, ktorí uviazli v snehu v priesmyku Thorong La.

Obľúbená oblasť

V horách sa podľa záchranárov nachádzajú aj ďalší turisti, s ktorými pre zlé počasie stratili kontakt. Počet obetí tak možno ešte porastie.

Oblasť Mustang, ktorá je veľmi obľúbená medzi turistami, sa nachádza asi 150 kilometrov od Káthmandu pri hranici s Čínou. Región zasiahli v posledných dňoch silné dažde, ktoré sa vo vyšších polohách menili na sneženie. Nepriazeň počasia priniesol cyklón Hudhud, ktorý zasiahol susednú Indiu.

Výprava v Himalájach v roku 2008:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy