Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Záchranári pomohli slovenským horolezcom, obaja sú už v nemocnici
Zdielať na

Záchranári pomohli slovenským horolezcom, obaja sú už v nemocnici

NEPÁL / Dvojicu slovenských horolezcov, ktorých pri pondelkovom výstupe na Mount Everest zasiahla lavína, už záchranársky vrtuľník previezol do nemocnice v Káthmandú.

Krátko po šiestej hodine ráno Michal Novota, ktorý je členom expedície, informoval, že "obaja naši horolezci sú už prevezení vrtuľníkom z druhého tábora do nemocnice v Káthmandú. Zajtra rozoberieme základný tábor a presunieme sa pešo do Lukly, odkiaľ odletíme do Káthmandú za nimi".

"Zoltán bol pre snežnú slepotu hospitalizovaný, Vlada Štrbu si v nemocnici nenechali," uviedol Michal Novota.

Horolezcov Vladimíra Štrbu a Zoltána Pála pri výstupe takzvanou Boningtonovou cestou, ktorá je považovaná za jednu z najťažších, najskôr v pondelok zastihla silná búrka a potom lavína, ktorá Pálovi poranila oči. Obaja zostali uväznení v bivaku a museli do základného tábora zavolať o pomoc. V utorok sa k nim vydala záchranná výprava zložená zo štyroch šerpov.

Stena plná snehu

Expedícia na svojom facebookovom profile oznámila, že obaja horolezci sú v poriadku, len Pál má problémy s očami. Expedícia poďakovala šerpom, ktorí sa dokázali dostať v "neznámej stene plnej snehu" až ku Slovákom.

Dvojica si na výstup zvolila trasu, ktorou už 28 rokov nikto nešiel. Na vrchol sa Slováci mali dostať práve v stredu a vo štvrtok plánovali zostup do základného tábora.

Záchranári pomohli slovenským horolezcom, obaja sú už v nemocnici, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy