Jasno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Do Prahy dorazili Noční vlci, proti jazde Rusov protestovali desiatky ľudí
Zdielať na

Do Prahy dorazili Noční vlci, proti jazde Rusov protestovali desiatky ľudí

PRAHA / Centrom Prahy prešli v sobotu popoludní motorkári ruského klubu Noční vlci. Zúčastnili sa aj pietnej akcie na Olšanoch. V centre Prahy proti nim protestovali desiatky ľudí.

Ruskí motorkári chcú jazdou po Európe osláviť koniec druhej svetovej vojny. Podľa stredočeskej policajnej hovorkyne Markéty Johnovej skupina zhruba 50 až 60 jazdcov prekročila rakúsko-české hranice. Ruskí motorkári budú z Prahy pokračovať do Viedne.

Podľa odstupných informácií motorkári po príchode do českej motropoly dvakrát obišli Václavské námestie a potom sa vydali na pietný akt na Olšanských cintorínoch.

Protest ľudí

V centre proti ich príchodu protestovali desiatky ľudí. Demonštrácie zorganizovala skupina Kaputin a spolok East European Information Centre. Protestnej akcie sa zúčastnilo 40 až 50 ľudí. 

Na príjazd motorkárov čakajú okrem iného aj s rozmerným plagátom Putina, ktorý má na hrudi vyznamenanie s vyobrazením hviezdy, kosáka a kladiva a hákového kríža. Pri jeho inštalácii sa demonštranti museli vyrovanť so silným vetrom, ktorý im plagát raz zhodil. Naopak podporu motorkárom vyjadrovala osádka auta, ktoré chvíľu krúžilo okolo Václavského námestia a viala nad ním ruská vlajka.

Policajti i ťažkoodenci

Akciu strážilo niekoľko policajtov. Na miesto bola aj antikonfliktný tím a neďaleko ťažkoodenci. Zasahovať nemuseli. 

Členov Nočných vlkov kritizujú za nacionalizmus. Ich hlavného predstaviteľa Alexandra Zaldostanova zaradili po ruskom zabratí ukrajinského Krymu na sankčnú listinu Európskej únie. Ten sa jazdy po Európe nezúčastňuje.

Počas týždňa motorkári už navštívili Brno i Bratislavu.

Noční vlci dorazili do Prahy, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy