Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Antifašistických nočných vlkov vyprevádzali kotlebovci
Zdielať na

Antifašistických nočných vlkov vyprevádzali kotlebovci

BANSKÁ BYSTRICA / Noční vlci prešli stredným Slovenskom. Popoludní sa zastavili v Banskej Bystrici, kde navštívili múzeum SNP. Protifašistických motorkárov prišli podporiť aj ľudia z banskobystrickej župy, ktorá sa netají negatívnym postojom k povstaniu.

Zhruba s hodinovým meškaním oproti pôvodnému programu prišli vlci do Banskej Bystrice. Kolóna motoriek prechádzala mestom v sprievode policajtov. Motorky napokon zostali na parkovisku, do múzea SNP museli ísť pešo.

Chceme ľuďom dať odkaz, že vážme si ten mier, čo máme v Európe," povedal člen klubu Noční vlci Marián Farkaš.

V Banskej Bystrici prvýkrát

Noční vlci ešte v Banskej Bystrici nikdy neboli. Múzeum SNP si prezreli prvýkrát. Riaditeľa múzea oslovilo priamo ruské veľvyslanectvo.

Na akcii kladenia vencov v areáli múzea sa však okrem protifašistických vlkov zúčastnili aj ľudia z banskobystrickej župy, ktorá sa netají negatívnym postojom k samotnému povstaniu a každoročných osláv oslobodenia sa nezúčastňuje.

Úcta pamiatky

"Nie som stotožnený s tým, že príde skupina z Ruska a prídu položiť vence z úradu, na čele ktorého je Kotleba s fašistickými názormi," hovorí Stanislav Mičev, riaditeľ Múzea SNP.

"Toto je uctenie pamiatky, nepozeráme na vierovyznanie ani politický smer," hovorí Farkaš.

Zrejme práve preto sa noční vlci napokon neobjavili na banskobystrickom námestí hoci tu na nich tiež čakali.

"Nechápem, že teraz sa angažuje pri ľuďoch, ktorí si prišli uctiť padlých, spája sa s ľuďmi, ktorí prišli uctiť pamiatku padlých v boji proti fašizmu," dodáva Mičev.

Na mieste bola redaktorka Katarína Kováčiková:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy