Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Hromadná bitka v parlamente. Lietali päste, kopance aj fľaše
Zdielať na

Hromadná bitka v parlamente. Lietali päste, kopance aj fľaše

ANKARA / V tureckom parlamente znova prišli k slovu päste a kopance. Vášnivá debata o zrušení poslaneckej imunity prerástla v bitku. Niektorí poslanci stála na stoloch. Rokovacou miestnosťou lietali aj fľaše.

Poslanci Ľudovej demokratickej strany (HDP) sú presvedčení, že predloha právneho predpisu pripravená vládou je namierená proti nim.

Demokrati totiž hája záujmy kurdskej menšiny a vládna Strana spravodlivosti a rozvoja aj prezident Recep Tayyip Erdogan ich obviňujú, že je politickým krídlom zakázanej Strany kurdských pracujúcich, ktorú Turecko považuje za teroristickú skupinu. 

Stovka ľudí v sále

Komisia, ktorá sa návrhom zákona zaoberala, sa skladá z 26 zvolených poslancov. Do rokovacej miestnosti sa ale vtlačilo približne 100 ľudí. Podľa médií bolo medzi nimi približne 60 členov Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) a asi tridsať poslancov Ľudovej demokratickej strany (HDP).

Televízia NTV tvrdí, že dôraznejšie fyzické kontakty medzi prítomnými prepukli potom, čo minister spravodlivosti Bekir Bozdag obvinil zástupcov HDP, že štvrtkovú tú poslednú bitku vyprokovali oni.

Kopance, päste, fľaše

Na záberoch, ktoré z bezpečnej vzdialenosti urobili a potom vyvesili na sociálnych sieťach niektorí poslanci, je vidno drsné strkanice, pästné súboje aj poslancov na stoloch.

Turecký parlamentný výbor schválil nakoniec sporný návrh z dielne vládnej strany, ktorý tamojším poslancom ruší trestnoprávnu imunitu.

Pozrite si záznam z bitky:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy