Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Bitka v parlamente. Hlina mal napadnúť poslancov Smeru!
Zdielať na

Bitka v parlamente. Hlina mal napadnúť poslancov Smeru!

BRATISLAVA / Na pôde parlamentu malo dôjsť k bitke. Incident mal videť na vlastné oči sociálny demokrat Anton Martvoň. Alojz Hlina vraj zaútočil až na troch poslancov Smeru. Informáciu priniesol denník Nový Čas s odvolaním sa na tlačovú agentúru TASR.

Sotil ich dolu schodmi

Celý incident sa odohral podľa Martvoňa vo štvrtok pred tajnou voľbou kandidátov na disciplinárnych sudcov. "Napadol ich za stenou. Bolo to fyzické napadnutie, niektorých poslancov pod krky, ďalších sotil dolu schodmi, jedného obúchal o stenu. Čiže tvrdý útok z jeho strany," popísal Martvoň, ktorý nechcel prezradiť mená napadnutých zákonodarcov. "V každom prípade to bolo nedôstojné," konštatoval.

Hlina chce podľa neho zo seba robiť martýra, ale mimo kamier sa správa "ako krčmový hulvát". Sociálny demokrat sa nazdáva, že Hlina by mal byť za útok na poslancov minimálne disciplinárne potrestaný. Konanie voči nemu je však podľa Martvoňa v rukách napadnutých poslancov. "Mňa fyzicky nenapadol, oni si musia zvážiť, či podajú návrh na disciplinárne konanie. Ja by som im odporučil, aby ho dali," uviedol pre denník Nový Čas Martvoň.

Hovorme o sebaobrane

Hlina tvrdí, že neútočil. "V prvom rade existuje také niečo ako gentlemanský súboj. A keď niekto napadne zozadu za krk a v presile, tak hovorme o sebaobrane. Len som sa bránil," reagoval Hlina na tvrdenia o útoku na zákonodarcov. Na otázku, prečo na neho poslanci zaútočili a musel sa brániť, nepovedal. "Nechcem sa s nikým dostať do krížku," poznamenal.

Poslanci vo štvrtok zvolili ôsmich kandidátov na členov disciplinárnych senátov. Z týchto ôsmich sudcov Súdna rada zvolí štyroch členov disciplinárnych senátov. V tajnej voľbe uspeli sudcovia Tatiana Buchvaldová, Mikuláš Géczi, Iveta Halvoňová, Anna Peťovská, Patrik Príbelský, Miroslav Račko, Blažena Stašíková a Michal Truban. Všetkých kandidátov navrhli poslanci Smeru-SD.

Zablokoval vchod

Proti spôsobu volieb protestoval nezaradený poslanec Alojz Hlina. Ten už pri schvaľovaní programu 16. schôdze navrhoval, aby kandidátov na disciplinárnych sudcov vypočul parlament alebo ústavnoprávny výbor. Vládny Smer-SD jeho návrh zamietol. "Stav nášho súdnictva je žalostný a keď majú poslanci možnosť voliť niekoho, kto bude mať vplyv na to, ako bude v budúcnosti vyzerať, tak odmietnu týchto ľudí spoznať. Je to úbohé," konštatoval.

Hlina preto zablokoval vchod do jedného z dvoch otvorov, kde sa tajne hlasuje. "Aby som vám plasticky ukázal, že nie ste slobodní, doprajem vám vchádzať do jedného otvoru," odkázal Hlina poslancom Smeru-SD. Zároveň si vyzul topánku a búchal ňou počas tajného hlasovania o stenu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Správy RTVS

Súvisiace články

Najčítanejšie správy