Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Bitka v parlamente! Podľa Matoviča boli niektorí poslanci opití
Zdielať na

Bitka v parlamente! Podľa Matoviča boli niektorí poslanci opití

BRATISLAVA / V Národnej rade to v noci pri odvolávaní Roberta Fica opäť poriadne vrelo. Došlo aj k fyzickej potýčke. Dôvodom bola maketa premiéra Roberta Fica, ktorú chceli niektorí poslanci vládnej strany vyniesť zo sály. Rokovanie bolo prerušené do 19-tej hodiny.

Paška alkohol v parlamente riešiť nebude

Predseda NR SR Pavol Paška nehodlá skúmať, či poslanci Smeru-SD boli v noci na rokovaní parlamentu opití. Ako povedal novinárom, je to individuálna záležitosť každého.

"To, čo Igor Matovič naklamal, je nehorázne. On vám povie, že ten bol opitý, henten bol opitý. Sú to veci, ktoré nehodlám skúmať. Poďme k podstate klamstva, ktoré Matovič predvádzal od polnoci,“ povedal Paška.

Žiadne fyzické útoky typu Hlinu, ktorý znenazdajky zhodil Antona Martvoňa, neboli.

Ak nechce kryť slopanie, nech dá záznamy, odkazuje Matovič

Ak predseda parlamentu Pavol Paška nechce kryť "slopanie" v národnej rade, mal by podľa predsedu OĽaNO Igora Matoviča zverejniť všetky zábery kamier z parlamentných chodieb.

"Keď ich zverejní, sama verejnosť si bude môcť pozrieť, ako o šiestej ráno panie upratovačky vynášajú plné igelitky fliaš, pravdepodobne nie minerálky, z klubov a klubu strany Smer. Ja si za tým stojím, viem, že to tak je a Pavol Paška tento dôkaz má v ruke," povedal novinárom Matovič.

Ak Paška týchto ľudí nechce ďalej kryť, ak on sám nepožíva alkohol v parlamente, nemôže mať podľa Matoviča žiaden problém so zverejnením dôkazov. "Ak nezverejní záznamy, znamená to, že naďalej chce alkoholikov kryť, naďalej chce dovoľovať, aby alkoholici rozhodovali o osude 5,4 milióna ľudí," vyslovil sa líder obyčajných ľudí.

Mezenská: Zneužívate moc!

Rozhodnutie poslancov Smeru-SD o úprave času rokovania mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR vyvolalo v parlamente viaceré kritické reakcie opozičných poslancov. "Veľmi hrubým spôsobom zneužívate moc. To, čo tu predvádzate, je svinstvo," vyhlásila poslankyňa OĽaNO Helena Mezenská.

Viskupiča mali fyzicky napadnúť

Okrem viacerých výmen názorov malo dôjsť aj k fyzickej potýčke medzi poslancami OĽaNO a Smeru-SD. Dôvodom bola maketa premiéra Roberta Fica, ktorú chceli niektorí poslanci vládnej strany vyniesť zo sály. "Láskavo to tam dajte, je to môj majetok," kričal za nimi Matovič, ktorý maketu priniesol. Pri snahe o jej vrátenie mali Jozefa Viskupiča (OĽaNO) poslanci Smeru-SD údajne fyzicky napadnúť.

"Bol som na vyšetrení u lekára, mám 1,5-centimetrovú tržnú ranu v ústach a pomliaždeniny na svalstve. Mám tam odtlačené ruky," opísal Viskupič. Troch z piatich útočiacich poslancov Viskupič podľa vlastných slov spoznal. Mali nimi byť Jozef Valocký, Ivan Varga a Antonín Cicoň.

Na incident vzápätí zareagoval Július Brocka (KDH) vyhlásením, že kvôli nemu podáva podnet mandátovému a imunitnému výboru. Matovič zase procedurálnym návrhom žiadal o preverenie prítomnosti alkoholu v krvi u poslancov. "Zjavne sú mnohí pod vplyvom alkoholu," vyhlásil. On aj ďalší opoziční poslanci poukazovali na "bujarú" zábavu a smiech, ktorý sa v sále ozýval po príchode zákonodarcov Smeru-SD. Ani o jednom z týchto návrhov plénum nerozhodlo, keďže parlament nebol uznášaniaschopný.

Rokuje sa do rána a potom až večer

Rokovanie mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR o opozičnom návrhu na odvolanie predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD) bude pokračovať len do 7. hodiny. Následne sa preruší a poslanci sa k nemu opäť vrátia až o 19. hodine.

Od 9. hodiny bude pokračovať rokovanie prerušenej riadnej schôdze parlamentu. Túto zmenu, ktorú odhlasovalo 80 poslancov Smeru-SD, odôvodnil predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) tým, že napriek snahe o efektívne využitie rokovacieho času opozícia pristupuje len k obštrukcii.

Upratovačka mala nájsť v NRSR fľaše

Viac ako stovku fliaš od alkoholu objavili poslanci za OĽaNO v kontajneri v priestoroch pod budovou Národnej rady SR. Boli medzi nimi fľaše od tvrdého alkoholu, prevládalo však víno.

Líder OĽaNO Igor Matovič novinárom povedal, že na fľaše ich upozornila upratovačka, ktorá ich vraj vyniesla z miestnosti, kde má sídlo poslanecký klub vládneho Smeru-SD. Matovič deklaroval, že ak by to upratovačku malo stáť miesto, on jej nájde nové.

Upratovačka vzápätí vyhlásila, že to nie je pravda. Zároveň poprela, že by s kýmkoľvek z okolia OĽaNO o nejakom náleze hovorila. "Keď som ráno o 6.00 hodine upratovala, žiadne fľaše som nenašla," uistila. Či mohli fľaše pochádzať z priestorov ubytovacích zariadení pre poslancov, nevie, keďže tam upratujú iné ženy.

Téme sa venuje reportérka Slávka Jankovičová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy