Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Odvolávanie Fica kvôli plynárňam pripomína frašku
Zdielať na

Odvolávanie Fica kvôli plynárňam pripomína frašku

BRATISLAVA / Návrh opozičných poslancov na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády, a tým aj celému kabinetu, je absurdný. Tvrdí to Robert Fico. Ten má padnúť kvôli reprivatizácii plynární, ktorá má byť výhodná pre finančné skupiny a nevýhodná pre štát.

Útek Smeru, krik na balkóne

Po viac ako 45-minútovom prejave Fico vyhlásil, že jeho vláda sa nenechá urážať a ministri spolu s poslancami vládneho Smeru-SD rokovaciu sálu opustili. Toto gesto vyvolalo vlnu nevôle medzi návštevníkmi na balkóne, ktorí svoj nesúhlas dávali najavo hlasnými pokrikmi.

Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) ich nedokázal utíšiť, a tak na čas prerušil schôdzu. Prítomnosti Fica v sále sa opakovane dožadovali opoziční poslanci, ktorí preto iniciovali zasadnutie grémia. Paška im vyhovel.   

Ak by pravica nepredávala...

"Na tejto schôdzi ide o to, ako sa budú vyvíjať ceny plynu pre domácnosti, ktorého predaj vytvára stratu. Aby nebola, museli by sme ceny pre domácnosti zvýšiť o 26 percent, ak by sme chceli byť v miernom zisku, tak okolo 30 percent. Toto moja vláda nikdy nedovolí," deklaroval Fico s tým, že po prípadnom nástupe vlády pravice vždy príde zvýšenie cien plynu, čo je "tak jasné, akože zajtra vyjde slnko".

Fico zároveň popísal genézu predaja SPP za vlády Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS) a ťažkosti, ktoré spôsobovali neustále návrhy na zvýšenie cien plynu zo strany zahraničných akcionárov. "Keby ste neprivatizovali v roku 2002, dnes nemáme problém s ničím. Ak bol niekto lokajom, tak to bol štát v rokoch 2002 až 2006. Nemohli sme tam urobiť nič, predstaviteľom štátu nikto nič nechcel dať, nič im povedať, nič im nechceli dovoliť," reagoval na kritické slová Daniela Lipšica (nezaradený), že Ficova vláda je len lokajom finančných skupín.

Lipšic: Vláda lokajov

Do rozpravy sa písomne prihlásilo 21 poslancov, po ich vystúpeniach bude možnosť prihlásiť sa ústne. Vláda nevládne, neplní si svoju základnú funkciu, a preto je zbytočná. Vyhlásil to opozičný poslanec Daniel Lipšic. "Je to vláda lokajov, ktorí slúžia finančným skupinám," zdôraznil. Finančné skupiny EPH a J&T si podľa neho počkali ešte minulý rok na výsledok marcových volieb.

Za tieto slová si zrejme vyslúžil žalobu od EPH. "Pán poslanec Lipšic svojimi nepravdivými výrokmi na adresu SPP a EPH nielen zosmiešňuje seba, ale zároveň diskredituje povesť Slovenska," podotkol v reakcii Daniel Častvaj z Energetického priemyslového holdingu. Zároveň poprel akékoľvek zvýhodnenie voči druhému akcionárovi plynární - teda štátu.

Schôdza teda potrvá dlhé hodiny. Keďže členovia vládneho Smeru-SD proti vôli opozície odhlasovali, že sa bude rokovať aj po 19. hodine, líder OĽaNO Igor Matovič je pripravený aj so svojimi kolegami naťahovať rokovanie počas celej noci tak, aby sa o vyslovení nedôvery predsedovi vlády hlasovalo až ráno.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy