Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
V Stredozemnom mori sa potopila loď, nezvestných je 84 ľudí
Zdielať na

V Stredozemnom mori sa potopila loď, nezvestných je 84 ľudí

Zdroj: SITA

RÍM / V Stredozemnom mori sa potopila loď smerujúca z Líbye do Európy. Nezvestných je 84 ľudí, uviedla Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

Dvadsaťšesť ľudí zachránili, oznámil na twitteri hovorca IOM v Taliansku Flavio Giacomo. Informácie o obetiach zistili od ľudí, ktorí prežili a sú na talianskom ostrove Lampedusa.

Lepší život v Európe

Len v prvej polovici apríla sa v Stredozemnom mori pravdepodobne utopilo až 500 utečencov, ktorých loď smerovala tiež z afrického kontinentu za lepším životom do Európy. Nešťastie podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov vtedy prežilo 41 ľudí.

Boli medzi nimi Somálci, Etiópčania, Egypťania a jeden Sudánec. Pre utečencov prestáva byť atraktívna cesta do Európy cez Grécko. Dôvodom je marcová dohoda Európskej únie a Ankary. V Grécku po uzavretí hraníc uviazlo niekoľko desiatok tisíc migrantov.

Nápor v Stredozemnom mori

Na základe dohody začali Gréci vracať do Turecka migrantov, ktorí sa na grécke ostrovy dostali cez turecké územie. Omnoho väčší nápor panuje na trasách cez Stredozemné more, kam mieria utečenci najmä z Egypta a Líbye a smerujú do Talianska.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy