Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ruská stíhačka ohrozila americké lietadlo agresívnym manévrom
Zdielať na

Ruská stíhačka ohrozila americké lietadlo agresívnym manévrom

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Rusko opäť odmietlo výhrady Pentagonu k počínaniu ruského pilota stíhačky, ktorý sa v piatok priblížil k americkému prieskumnému lietadlu. Rusi naopak obvinili posádku amerického stroja, že sa pokúšala o skryté priblíženie k ruským hraniciam. Ide o ďalší zo série podobných incidentov v oblasti Baltského mora v poslednej dobe.

Ruská stíhačka Suchoj Su-27 podľa americkej televízie CNN podnikla výkrut vo vzdialenosti len asi 30 metrov od prieskumného lietadla Spojených štátov RC-135. Ruský pilot podľa Američanov urobil "nebezpečný a neprofesionálny manéver".

Necelých osem metrov

Ruská stíhačka sa k RC-135, letiaca nad medzinárodnými vodami Baltského mora, podľa armádnej hovorkyne Michell Baldanzo priblížil až na vzdialenosť 25 stôp (necelých osem metrov) a potom vo výkrute preletel nad americkým lietadlom.

"Su-27 zachytil americké lietadlo na bežnom lete a vo vysokej rýchlosti podnikol agresívny manéver ohrozujúci bezpečnosť americkej posádky v RC-135," uviedla hovorkyňa.

"Všetky lety ruských lietadiel sa odohrávajú v súlade s medzinárodnými pravidlami. Súčasne chceme upozorniť, že výzvedné lietadlo RC-135U sa znova pokúšal prikradnúť k ruskej hranici s vypnutým odpovedačom (automatické zariadenie zaisťujúce identifikáciu) a preto musela vzlietnuť naša stíhačka, aby vizuálne určila typ lietadla a jeho palubné číslo," uviedol hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Poradil americkému letectvu, aby buď nelietalo k ruským hraniciam alebo zapínalo zariadenie umožňujúce obsluhe ruských radarov identifikáciu stroja. "Iné prieskumné lietadlo Boeing OC-135B v rámci medzinárodnej dohody o otvorení vzdušného priestoru pristál v ruskom Ulan-Ude bez toho, aby musela kvôli jeho identifikácii vzlietnuť stíhačka," dodal Konašenkov.

Viacero incidentov

K podobnému incidentu medzi Su-27 a RC-135 podľa hovorcu veliteľstva amerických síl v Európe došlo aj 14. apríla. Ruská stíhačka sa vtedy priblížila k americkému stroju na 15 metrov.

Ešte skôr dvojica ruských bombardérov Su-24 opakovanie prelietala v nízkej výške nad americkým torpédomborcom Donald Cook plaviacom sa po Baltskom mori, čo spôsobilo simulované útoky. Najmenej v jednom prípade leteli tak nízko, že vytvorili vlny na hladine mora.

Torpédoborec operoval v medzinárodných vodách Baltského mora viac než 100 kilometrov od západoruského Kaliningradu. Veliteľ plavidla označil počínanie Rusov za nebezpečné a neprofesionálne.

Rusko americké sťažnosti odmietla. "Princíp slobody plavby amerického torpédoborca neruší princíp slobody letu ruských lietadiel," poznamenal vtedy generál Konašenkov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy