Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Atentátnik z bruselského letiska na ňom päť rokov pracoval
Zdielať na

Atentátnik z bruselského letiska na ňom päť rokov pracoval

BRUSEL / Najim Laachraoui, ktorý spolu s Brahim El Bakraoui spáchal v marci samovražedný atentát na bruselskom letisku, na ňom v rokoch 2007 až 2012 pracoval. Uviedla to dnes belgická televízna stanica VTM.

Už skôr sa ukázalo, že belgický moslim Laachraoui pracoval v rokoch 2009 a 2010 v sídle Európskeho parlamentu v Bruseli. Laachraoui podľa belgickej prokuratúry odišiel vo februári 2013 do Sýrie. Tam sa pridal k radikálnej organizácii Islamský štát, ktorá sa prihlásila k útokom, ktoré si 22. marca v Bruseli na letisku a v metre vyžiadali 32 mŕtvych s stovky zranených.

Do Belgicka sa vrátil vlani a stal sa podľa vyšetrovateľov "hlavným pyrotechnikom" islamistov chystajúcich marcové útoky.

Vzorný študent

Bol vzorným študentom bruselskej katolíckej strednej školy Institut de la Sainte Famillie d'Helmet, povedala krátko po útokoch riaditeľka školy.

Laachraoui školu navštevoval šesť rokov. Dokončil ju v roku 2009. "Od tej doby sme o ňom ale nepočuli," povedala riaditeľka školy, ktorá sa nachádza v meste Schaarbeek, ktorá je súčasťou bruselského regiónu.

Katolícke školy

V Belgicku nie je bežné, aby moslimovia chodili do katolíckych škôl, ktoré sú podľa agentúry Reuters považované za konzervatívnejšie, ale veľakrát aj prestížnejšie než štátne školy. Napríklad údajný strojca parížskych atentátov z 13. novembra 2015 Belgičan Abdelhamid Abaaoud katolícku strednú školu navštevoval.

Pozrite si autentický záznam útokov v Bruseli:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy