Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Európska komisia navrhuje zrušiť víza Ukrajincom
Zdielať na

Európska komisia navrhuje zrušiť víza Ukrajincom

Zdroj: Wikipedia

BRUSEL / Európska komisia navrhla členským štátom a Európskemu parlamentu zrušiť ukrajinským občanom víza pri vstupe do schengenského priestoru voľného pohybu. Tento krok už v minulosti sľúbil šéf Európskej komisie. Návrh vstúpi do platnosti, pokiaľ ju schváli kvalifikovaná väčšina členských štátov EÚ a Európsky parlament.

Eurokomisár pre vnútro Dimitris Avramopulos poznamenal, že o tieto záležitosti by sa mohlo hovoriť už vo štvrtok v Luxembursku na rokovaní únijných ministrov vnútra. Odhadol, že záležitosť by mohla byť dotiahnutá do konca v najbližších týždňoch.

Odmietavý postoj Holandska

Európska komisia predložila návrh na bezvízové cestovanie Ukrajincov do Európskej únie aj napriek odmietavému postoju Holanďanov v referende voči asociačnej dohode s touto krajinou.

Šéf komisie Jean-Claude Juncker v marci ukrajinskému prezidentovi Petrovi Porošenkovi verejne sľúbil, že návrh na bezvízový styk predloží v apríli. Dialóg s Ukrajinou o vízovej liberalizácii vedie Európska únia od roku 2008.

Menej ako 90 dní

Akonáhle bude návrh prijatý, bez víz budú môcť cestovať Ukrajinci vybavení cestovnými pasmi s biometrickými prvkami, po dobu kratšiu ako 90 dní, pripomenula komisia v komuniké.

Bezvízový režim sa bude uplatňovať vo všetkých členských štátoch EÚ, s výnimkou Írska a Británie a taktiež v štyroch štátoch pridružených k "schengenu", čo je Island, Lichtenštajnsko, Nórsko a Švajčirsko. Európska komisia pripomenula, že zrušenie víz ešte nedáva právo pracovať v EÚ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy