Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Rusko a Ukrajina sa dohodli na výmene Savčenkovej. Lietadlo je pripravené
Zdielať na

Rusko a Ukrajina sa dohodli na výmene Savčenkovej. Lietadlo je pripravené

KYJEV / Ukrajinský prezident Petro Porošenko tvrdí, že podľa jeho názoru je dohodnutý "istý algoritmus" oslobodenia v Rusku odsúdenej ukrajinskej občianky Nadeždy Savčenkovej. Informovala o tom dnes agentúra RIA Novosti.

Podľa nej Petro Porošenko na dnešnej spoločnej tlačovej konferencii s dánskym premiérom Larsom Rasmussenom v Kyjeve spresnil, že tento "algoritmus" sa podarilo dohodnúť v pondelok v rámci jeho telefonátu s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Oslobodenie Savčenkovej

Porošenko tiež vyhlásil, že je pripravený urobiť všetko, čo je v jeho silách, pre oslobodenie v Rusku odsúdenej občianky Nadeždy Savčenkovej. Uviedol tiež, že je pripravený vypraviť prezidentský špeciál, aby Savčenkovú doviezol z Ruska na Ukrajinu.

Porošenko v pondelok večer telefonicky hovoril s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Hovorili o osude známych ruských a ukrajinských väzňov odsúdených v druhom štáte a spomenuli možnosť ich výmeny.

Konzulárna návšteva

Dohodli sa tiež, že Rusko umožní odsúdenej Savčenkovej "vo veľmi blízkej budúcnosti" konzulárnu návštevu. Podľa agentúry TASS ukrajinský konzul v Rostove na Done už za Savčenkovou vycestoval.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dnes v Moskve odmietol uviesť podrobnosti rozhovoru prezidentov. Potvrdil ale, že sa hovorilo o Nadežde Savčenkovej a o osude dvoch v pondelok na Ukrajine odsúdených ruských občanoch - Alexandrovi Alexandrovovi a Jevgenijovi Jerofejevovi.

Výmenné mechanizmy

Podľa dnešného Porošenkovho vyhlásenia práve rozhodnutie ukrajinského súdu v kauze Jerofejev-Alexandrov "otvára isté možnosti pre uplatnenie mechanizmu výmeny" v Rusku odsúdenej Savčenkovej.

Porošenko ale súčasne vystríhal pred špekuláciami ohľadom termínov výmeny a ďalších krokov smerujúcich k návratu odsúdenej do vlasti. Apeloval tiež na novinárov, aby nezverejňovali neoverené informácie.

Okamžité prepustenie

Ukrajinská strana podľa agentúry TASS v pondelkovom telefonickom rozhovore trvala na okamžitom prepustení Savčenkovej. Porošenko tiež žiadal, aby ruské úrady umožnili, aby ukrajinskú občianku prehliadli ukrajinskí alebo nemeckí lekári.

Bývalú ukrajinskú navigátorku a operátorku bojového vrtuľníka Nadeždu Savčenkovú v marci ruský súd odsúdil na 22 rokov väzenia za spoluúčasť na vražde dvoch ruských novinárov televíznej spoločnosti VGTRK.

Štrnásť rokov väzenia

Ukrajinský súd v pondelok na 14 rokov väzenia odsúdil oboch spomínaných ruských občanov, ktorých zadržali vlani na východe Ukrajiny. Ukrajinský súd rozhodol, že Jerofejev a Alexandrov sú príslušníkmi osobitných jednotiek ruskej armády a na Ukrajine boli na prieskumnej misii.

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že obaja Rusi boli na Ukrajine ako dobrovoľníci a v čase zadržania neboli v aktívnej službe.

Ruský súd uznal Nadeždu Savčekonvú za vinnú, pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy