Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V Rusku sa začal proces s ukrajinskou pilotkou Nadeždou Savčenkovou
Zdielať na

V Rusku sa začal proces s ukrajinskou pilotkou Nadeždou Savčenkovou

MOSKVA / Pred súdom v juhoruskej Rostovskej oblasti sa v utorok začal proces s ukrajinskou pilotkou Nadeždou Savčenkovou, ktorú v Rusku už vyše roka zadržiavajú pre obvinenia z vraždy dvojice novinárov. Informovala o tom agentúra AP.

Proces sa koná v juhoruskom meste Doneck pri hraniciach s Ukrajinou. Reportérom a fotografom vstup do súdnej siene povolený nebol, pojednávanie môžu sledovať prostredníctvom streamovaného videa.

Savčenková v ňom čelí obvineniam z účasti na vlaňajšej vražde dvoch ruských novinárov na východnej Ukrajine a z ilegálneho prekročenia ruských hraníc, za čo jej hrozí až 25 rokov väzenia.

Dvaja novinári zahynuli

Ruskí vyšetrovatelia tvrdia, že Savčenková úmyselne naviedla paľbu ukrajinských mínometov na ruských novinárov, z ktorých dvaja zahynuli. Potom podľa Moskvy prešla hranice ako utečenka, pričom mala falošné doklady.

Ukrajinská pilotka všetky obvinenia kategoricky popiera a tvrdí, že ju do Ruska zavliekli násilím po tom, ako ju zajali proruskí separatisti. Ukrajinka sa medzičasom stala pre svojich krajanov bojujúcich s proruskými povstalcami symbolom.

Matka pilotky pred časom žiadala o pomoc svetových lídrov, pozrite si video:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy