Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ukrajinská pilotka je v rukách Ruska, jej matka ju chce oslobodiť
Zdielať na

Ukrajinská pilotka je v rukách Ruska, jej matka ju chce oslobodiť

KYJEV/MOSKVA / Pilotku Nadeždu Savčenko vinia zo zabitia dvoch ruských novinárov. Jej matka ju chce oslobodiť. O pomoc žiada svetových lídrov. Chce, aby zatlačili na Vladimira Putina, aby jej dcéru prepustil.

Mária Savčenko pre The Associated Press uviedla, že jej dcéra je politickým väzňom. Ruská prokuratúra ale tvrdí, že neexistuje dôkaz, na základe ktorého by sa potvrdilo, že pilotka mala pokyny na útok, ktorý zabil dvoch ruských novinárov na východe Ukrajiny.

Nadežda (na snímke) v čase nešťastia slúžila ako dobrovoľníčka v prápore, ktorý bojoval po boku vládnych síl v blízkosti východnej časti mesta Luhansk, píše americký server Fox News.

"Je obvinená zo závažného trestného činu ako spolupáchateľ na vražde dvoch ruských novinárov," tvrdí aj Misia Organizácie Spojených národov v Rusku.

Pomoc lídrov

Nadeždina matka chce dcéru ale oslobodiť. O pomoc požiadala pomocou svetovej kampane nielen lídrov, ale dokonca napísala list Angele Merkel. Oslovila i Hillary Clinton.

"Som zúfalá matka, ktorá je pripravená cestovať po celom svete a urobiť všetko preto, aby ma vypočuli," ozrejmila. "Vyzývam všetkým svetových lídrov, aby mi pomohli priviezť dcéru domov," dodáva.

Proti obvineniu bojuje i Nadežda. Osemdesiattri dní hladovala, aby vyjadrila svoj nesúhlas. Až pod nátlakom rodiny a priaznivcov začala v marci opäť jesť a piť.

Nadežda je v rukách Ruska od júna 2014. Verdikt by mal padnúť do konca leta.

Nadeždina matka žiada o pomoc svetových lídrov, pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy