Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Bezvládneho starca našli na zemi. Po ceste stratil rodinu
Zdielať na

Bezvládneho starca našli na zemi. Po ceste stratil rodinu

RÖSZKE / Keď Maďarsko uzatvorilo svoje hranice tak, že pre políciu vyslalo na pomoc armádu, do odstaveného vlaku spolu s tými, ktorí stihli prejsť na maďarské územie, bol aj 86-ročný muž s Afganistanu. Počas cesty stratil svoju rodinu.

Nevládneho starca pri kráčaní k hraniciam cez Srbsko našla na zemi ležať skupina mladých ľudí z Afganistanu. Jedine tí rozumeli jeho reči a vyhľadali pomoc.

Strojček na hlave

"Našli ho na zemi. Nevie, kde má rodinu. Tí chlapci z Afganistanu, ktorí ho ho našli, ho priniesli na ošetrenie. Nevníma, čo sa deje. Oni sa vraj ale oňho postarajú," vysvetľuje španielsky medik Jota Echevarria.

Kto pomoc lekárov nepotreboval a pritom s mamou a otcom prešiel viac ako 100 kilometrov pešo naprieč Srbskom, je malý chlapček Mahdi. Na hlave má strojček, vďaka ktorému počuje. Pred dvoma rokmi mu takto sluch vrátili lekári z Iránu. Jeho matka, nezamestnaná Afgánka, na operáciu našetrila v rodine 20 tisíc dolárov.   

"Všetko sme mu kupovali, aby mohol počuť. Toto je už jeho druhý prístroj, ktorý má. A teraz pri sebe nemáme žiadne cestovné ani iné doklady," vysvetľuje Mahdiho mama.

Tisíc prevádzačov

Podľa Maďarov na zelenej čiare operuje asi 1 000 prevádzačov. Niektorí tvoria celé skupiny. S jednou z nich prešiel aj chlap, ktorý v Kašmíre umýval autá.

"Som veľmi chudobný, dal som všetky peniaze, ktoré som doma zarobil ako čistič áut," opisuje.

Medzi utečencami na podporu i keď len chvíľu kráčal na ceste zo Srbska na Západ aj apoštolský nuncius v Belehrade, arcibiskup Orlando Antonini.

"Videl som tu veľa mladých ľudí. Ako pápež povedal, pomôžme im. Dôležité je priniesť mier do krajín, v ktorých je vojna," dodal arcibiskup.

S utečencami strávil pri srbsko-maďarských hraniciach hodnú chvíľu aj redaktor televízie JOJ Rasťo Striško a kameraman Heňo Karas:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy