Oblačno
21°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Verdikt nad Savčenkovou zaznie na konci marca
Zdielať na

Verdikt nad Savčenkovou zaznie na konci marca

Zdroj: SITA

DONECK, MOSKVA / Ruský súd vynesie verdikt nad ukrajinskou dôstojníčkou Nadijou Viktorivnou Savčenkovou 21. -22. marca. Oznámil to sudca po záverečnom slove Ukrajinky, pre ktorú obžaloba navrhla 23 rokov väzenia za vraždu a prekročenie ruských hraníc. Obhajoba, Kyjev a Západ žiadajú oslobodenie Savčenkovej, odmietajúc akúkoľvek vinu. Kremeľ aj pod hrozbou sankcií odmietol akékoľvek ústupky.

Sudcovia v Rusku najprv ohlásia verdikt o vine, alebo nevine. Nasleduje až niekoľkohodinové čítanie veľmi podrobného rozsudku. Nakoniec zaznie výška trestu.

Ukrajinská dôstojníčka je obžalovaná z vraždy, z pokusu o vraždu a z nezákonného prekročenia ruských hraníc. Podľa obžaloby v júni 2014 naviedla paľbu ukrajinskej armády na ruských novinárov, z ktorých dvaja zahynuli. Podľa obhajoby bola Ukrajinka v tej dobe už zajatá proruskými separatistami, ktorí ju odovzdali Rusom.

Pokračovanie v hladovke

"Nepriznávam sa k vine ani neuznávam rozsudok ruského súdu. V prípade odsúdenia sa neodvolám," povedala Savčenková podľa agentúry Interfax. Chce tiež pokračovať v hladovke aj v odmietaní tekutín, aby prinútila Rusko vrátiť ju do vlasti, kde bola medzitým zvolená za poslankyňu.

Pred súdom, odohrávajúcom sa v ruskom mestečku Doneck neďaleko hraníc s Ukrajinou, hovorila ukrajinsky. Režim Vladimira Putina označila za totalitný.
Potom, čo sudca ohlásil dátum vynesenia rozsudku, Savčenková začala spievať ukrajinskú hymnu. Pridali sa aj jej prívrženci v sále - a vzápätí skončil on-line prenos zo súdu, poznamenala stanica BBC na svojom webe.

Vztýčený prostredník

Pripomenula, že Savčenková vyhlásila "suchú" hladovku 3. marca na protest proti naťahovaniu procesu. Savčenková podľa ukrajinských médií tiež ukázala sudcovi vztýčený prostredník, za čo ju pokarhal.

Ruské úrady podľa denníka Ukrajinská pravda dnes na moskovskom letisku zadržali ukrajinských poslancov, ktorí leteli na proces sa Savčenkovou, a prepustili ich až po odlete lietadla.

V zajatí 134 Ukrajincov

Denník pripomenul, že USA a Európska únia vyzývajú ruského prezidenta Vladimira Putina k oslobodeniu Savčenkovej, existuje vraj tiež výzva poslancov Európskeho parlamentu uvaliť na Putina a ďalšieho hodnostára kvôli Savčenkovej sankcie. Denník dodal, že podľa údajov z minulého mesiaca zostáva v nepriateľskom zajatí ešte 134 Ukrajincov.

Rusko zatiaľ nejdenalo s Ukrajinou o výmene Savčenkovej, pretože až do vynesenia rozsudku to "ani teoreticky, ani prakticky" nie je možné, povedala dnes novinárom hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová podľa agentúry Interfax-Ukrajina.

Výmena občanov

Už skôr sa špekulovalo o možnosti, že Savčenková by mohla byť vymenená za ruských občanov Jevgenija Jerofejev a Alexandra Alexandrova. Tých ukrajinskí vojaci zajali vlani v máji v prestrelke so separatistami na východe Ukrajiny a teraz sú súdení v Kyjeve ako teroristi. Podľa Kyjeva ide o príslušníkov ruských špeciálnych síl, ruské ministerstvo obrany tvrdí, že z armády odišli.

Päť členských krajín Európskej únie - Británia, Litva, Poľsko, Švédsko a Rumunsko - chce vyzvať k potrestaniu ruských predstaviteľov únijnými sankciami, uviedol šéf litovskej diplomacie Linas Linkevičius.

Kremeľ bez ústupkov

"Hodnostári priamo zapletení do tejto vykonštruovanej kauzy musia niesť dôsledky," povedal minister agentúre AFP. "Vidíme, že protesty, otvorené listy a vyhlásenia sú bezvýsledné," dodal.

Kremeľ vopred odmietol akékoľvek ústupky. "Nemôžeme akceptovať pokusy miešať sa do súdnych procesov, odohrávajúcich sa v našej krajine v prísnom súlade s ruskými zákonmi, ku ktorým proces sa Savčenkovou bezpochyby patrí. Akékoľvek zasahovanie je neprípustné," povedal Putinov hovorca Dmitrij Peskov ohľadom možných sankcií EÚ.

Najčítanejšie správy