Jasno
18°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Ukrajinskú pilotku Nadeždu Savčenko odsúdil ruský súd na 22 rokov
Zdielať na

Ukrajinskú pilotku Nadeždu Savčenko odsúdil ruský súd na 22 rokov

MOSKVA / Na 22 rokov väzenia odsúdil ruský súd ukrajinskú pilotku Nadeždu (Nadiju) Savčenko za spoluúčasť na vražde dvoch ruských novinárov z leta 2014, pokus o vraždu a nezákonné prekročenie hraníc s Ruskom.

Tesne pred vynesením rozsudku sudca v Donecku v Rostovskej oblasti na juhu Ruska pojednávanie nakrátko prerušil, pretože Savčenk v súdnej sieni spustila ponášku na ukrajinskú ľudovú pieseň, ktorá sa zvyčajne spieva na svadbách a v ktorej namiesto obvyklých slov o vlasoch spievala: "Ó, sudcovia, sudcovia, za čo ma súdite." Svojím spevom prerušila čítanie rozsudku a sudca následne vyhlásil prestávku.

Ešte pred prerušením sudca uviedol, že Nadežda Savčenko sa môže polepšiť len v podmienkach izolácie od ľudí, čím de facto vylúčil, že by mohla dostať podmienečný trest. Prokuratúra pre ňu vo svojej záverečnej reči žiadala 23 rokov odňatia slobody.

Všetko proti

Súd v utorok od rána pokračoval v čítaní rozsudku, pričom oznámil, že neuznáva imunitu Ukrajinky, ktorú má ako poslankyňa ukrajinského parlamentu a Parlamentného zhromaždenia Rady Európy.

Odmietol aj jej alibi, ktoré potvrdila aj jej sestra Vera. Podľa ich tvrdenia Savčenko nemá nič spoločné so smrťou ruských novinárov. Súd v tejto súvislosti poukázal na výpovede svedkov v jej neprospech.

Súd však oznámil, že zrušil obvinenie voči Savčenkovej vo veci ostreľovania civilistov v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny.

Zodpovednosť odmieta

Obžaloba počas procesu tvrdila, že Savčenko ako príslušníčka provládneho pluku Ajdar, pôsobiaceho v Luhanskej oblasti, naviedla 17. júna 2014 mínometné strely na civilistov, medzi ktorými bola aj trojica ruských občanov.

Útok, ktorý si vyžiadal životy dvoch ruských novinárov - Igora Korneľuka a Antona Vološina -, vyvolal v Rusku veľké pobúrenie.

Ukrajinská armádna dôstojníčka a bývalá pilotka Nadija Savčenko akýkoľvek podiel na usmrtení novinárov od začiatku popiera.

Ruský súd uznal Nadeždu Savčenko vinnou:

Zdielať na

Najčítanejšie správy