Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ukrajinský parlament menoval Hrojsmana do funkcie premiéra
Zdielať na

Ukrajinský parlament menoval Hrojsmana do funkcie premiéra

Zdroj: SITA

KYJEV / Ukrajinský parlament schválil demisiu Jaceňuka a menoval novým šéfom vlády Hrojsmana. Odvolal tiež rezolúciu s negatívnym hodnotením skoršej vlády.

Ukrajinský parlament vo štvrtok schválil demisiu šéfa vlády Arsenija Jaceňuka a novým premiérom menoval doterajšieho predsedu parlamentu Volodymyra Hrojsmana. V snemovni, ktorá má 450 členov, jeho kandidatúru podporilo 257 poslancov, 50 sa ich postavilo proti.

Politik nového typu

Porošenko označil tridsaťosemročného Hrosjmana, za "politika nového typu". Podľa prezidenta bude mať Ukrajina "politicky zodpovednú vládu". Túto politickú zodpovednosť ponesú dve politické strany a skupina nezaradených poslancov, povedal Porošenko.

Doterajšia vládna koalícia sa vo februári rozpadla, keď podporu kabinetu vypovedali strany Vlasť a Svojpomoc. Novú vládnu väčšinu tak teraz tvoria len zastupitelia dvoch najväčších strán - Bloku Petra Porošenka (BPP) a Jaceňukove Ľudové fronty (LF). Väčšinu doplňuje skupina nezaradených poslancov, ktorých opozícia označuje za kariéristov.

Tri hrozby

Hrojsman v prejave konštatoval, že jeho vláda nebude v krajine tolerovať korupciu a posilní vzťahy s Európou. "Vnímam hrozby, ktorým čelíme. Varujem hlavne pred tromi z nich: korupciou, neefektívnou správou a populizmom. Nie sú to menšie ohrozenia, než sú nepriateľské operácie na východe krajiny," povedal Hrojsman.

V novej vláde by mali zostať na svojich postoch minister zahraničia Klimkin, minister vnútra Arsen Avakov a minister obrany Poltorak.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy