Jasno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Ukrajinská koalícia sa rozpadla, odchod ohlásila Svojpomoc
Zdielať na

Ukrajinská koalícia sa rozpadla, odchod ohlásila Svojpomoc

KYJEV / Ukrajinská vládna koalícia sa vo štvrtok fakticky rozpadla, keď odchod oznámila strana Svojpomoc a koaličnú zmluvu už skôr vypovedala strana Vlasť. Koalícia v parlamente stratila väčšinu, čo priblížilo hrozbu predčasných parlamentných volieb. Premiér Arsenij Jaceňuk podľa médií hľadá nových koaličných spojencov.

Odchod Svojpomoci z parlamentnej väčšiny na tlačoevej konferencii v Kyjeve oznámil vodca jej poslaneckej skupiny Oleh Berezjuk. Strana, ktorú vedie lvovský starosta Andrij Sadoivyj, má v snemovni 26 poslancov. Pretože strana Vlasť expremiérky Julije Tymošenkovej, ktorá koalíciu tiež opustila, má v parlamente 19 poslancov, prišiel Jaceňukov kabinet o väčšinovú podporu.

Vládna koalícia, v ktorej už je okrem Jaceňukovej Ľudovej fronty len Blok Petra Porošenka, má v snemovni so 450 poslancami teoreticky podporu už len 217 hlasov. Skutočnosť je pravdepodobne ešte kritickejšia, pretože mnohí poslanci Bloku Petra Porošenka nehodlajú v prospech vlády hlasovať. Niektorí z nich poslanecký klub opustili.

Technokrati

Šéf parlamentnej frakcie Bloku Petra Porošenka Jurij Lucenko vo štvrtok poslancom povedal, že "Jaceňuk musí buď obmeniť vládu a predložiť nový akčný plán, alebo musí dobrovoľne odstúpiť". Lucenko snemovňu zoznámil so zoznamom ôsmich ministrov, na ich rezignácii jeho frakcia netrvá. Ide z veľkej časti o technokratov riadiacich ekonomické ministerstvá vrátane kľúčovej ministerky financií Natalje Jareskovej.

Podľa informácií agentúry Unian vo štvrtok snemovňa obdržala dva nové návrhy na hlasovanie o nedôvere Jaceňukovmu kabinetu. Autormi sú poslanci z koaličných strán Vlasť a Svojpomoc. Pri utorkovom hlasovaní sa za rezignáciu vlády vyslovilo 194 poslancov, pričom k pádu vlády ich bolo potrebných 226. Ukrajinská ústava ale dve hlasovania o nedôvere vláde počas jednej parlamentnej schôdze nepripúšťa.

Možno nové voľby

Na Ukrajine platí zmiešaný prezidentsko-parlamentný systém. Hlava štátu nemôže vládu odvolať, môže ale za istých okolností rozpustiť parlament, napríklad ak sa nedohodnú poslanci na vládnej väčšine. Práve taká situácia podľa ukrajinských médií môže teraz nastať: ak nezostavia poslanci väčšinovú koalíciu do jedného mesiaca, Porošenko nariadi nové voľby. Agentúra Reuters vo štvrtok napísala, že Jaceňuk už pre svoj prípadný budúci kabinet zjednáva novú podporu.

Doterajšia proeurópska vládna koalícia vznikla po voľbách z októbra 2014 a mala pôvodne v parlamente pohodlnú väčšinu. Jej členmi boli okrem Bloku Petra Porošenka Jaceňukova Ľudová fronta, Vlasť, Svojpomoc a populistická radikálna strana. Posledná z nich opustila koalíciu už vlani.

Ukrajinskú vládu v minulosti obkľúčili, zasahovať musela armáda, pozrite si archívnu reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy