Skoro jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Na Donbase sa intenzívne bojuje, ostreľovanie hlásia obe strany
Zdielať na
Zahraničie

Na Donbase sa intenzívne bojuje, ostreľovanie hlásia obe strany

KYJEV / Na východe Ukrajiny sa znovu výrazne zvyšujú bojové aktivity oboch strán. Nasadené sú aj zbrane zakázané mierovými dohodami, píše sa v piatkovom vyhlásení ukrajinskej armády a povstaleckých veliteľov.

Doneckí separatisti tvrdia, že intenzita bojov sa v posledných dňoch zvýšila desaťnásobne. O stratách na životoch sa v správe nezmieňujú.

Obrnená technika i mínomety

Silné boje sa sústreďujú do okolia obce Zajceve, ktorá leží severne od strategického mesta Horlivka ovládaného povstalcami.

Ukrajinský armádny analytik Dmytro Tymčuk oznámil, že vzbúrenci do bojov nasadili obrnenú techniku a mínomety ráže 120 milimetrov, ktoré minské dohody zakazujú. Strieľajú aj z veľkorážnych guľometov a granátometov.

Desaťnásobne vyššia intenzita

Podľa informácii zo štábu separatistov sa bojuje aj v bezprostrednom okolí Donecka, najmä v obci Pisky a Avdijivka. Šéf doneckých povstalcov Alexander Zacharčenko agentúre DAN uviedol, že intenzita ostreľovania sa v posledných dňoch zvýšila desaťnásobne.

"Provokujú nás, aby sme my začali paľbu a porušili prímerie," obvinil Zacharčenko veliteľa ukrajinskej armády. Povstalecký vodca pritom obvinil kontrolnú misiu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, že viní Kyjev z porušovania pokoja zbraní len veľmi neochotne.

Podľa neúplných údajov OSN zomrelo za bezmála dva roky bojov na východe Ukrajiny vyše 9 000 ľudí. Svoje obydlia opustili státisíce donbaských rodín.

Na Ukrajine síce panuje oficiálne prímerie, ale v skutočnosti sa tam bojuje, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy