Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Ivan Mikloš sa stal šéfom hospodárskych poradcov ukrajinského premiéra
Zdielať na

Ivan Mikloš sa stal šéfom hospodárskych poradcov ukrajinského premiéra

KYJEV / Nový ukrajinský premiér Volodymyr Hrojsman menoval bývalého slovenského vicepremiéra a ministra financií Ivana Mikloša šéfom tímu svojich hospodárskych poradcov. Predseda ukrajinskej vlády to v piatok oznámil v parlamente. Úlohou slovenského ekonóma bude pomáhať v presadzovaní reformných krokov, v ktorých sa nový kabinet zaviazal pokračovať.

"Vo vláde bude vytvorené jadro, ktorého súčasťou bude skupina odborníkov. Viesť týchto odborníkov bude v súlade s predchádzajúcou dohodou Ivan Mikloš. Bude to skupina pre podporu reforiem," povedal Hrojsman v  parlamente.

Jeho vláda, ktorá nahradila predchádzajúci kabinet Arsenija Jaceňuka, prešla vo štvrtok hlasovaním v parlamente, ktorý tiež schválil vládny program.

Post ministra

S Miklošom, ktorý stál za rozsiahlymi reformami kabinetu expremiéra Mikuláša Dzurindu, sa pôvodne v Kyjeve počítalo na post ministra financií. Vládna funkcia ale predpokladá ukrajinské občianstvo. To by sa ale Mikloš musel vzdať toho slovenského.

Mikloš tak nakoniec prijal nevládnu funkciu šéfa Hrojsmanových poradcov.

Poradca ministrov

Mikloš sa do riadenia ukrajinského reformného programu zaradil už začiatkom minulého roku, kedy sa stal poradcom vtedajšej ministerky financií Natalji Jareskovej a ministra hospodárstva Ajvarasa Abromavičiusa. Nikto z týchto dvoch politikov v novej ukrajinskej vláde nie je.

Mikloš sa slovenského občianstva nechcel vzdať. Pozrite si jeho vyjadrenie v reportáži:

Najčítanejšie správy