Jasno
16°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Venezuela chce meniť čas, v rámci úspor energie ho posunie o pol hodinu
Zdielať na

Venezuela chce meniť čas, v rámci úspor energie ho posunie o pol hodinu

CARACAS / V rámci úspory energie, ktorej sa Venezuele v katastrofálnej ekonomickej situácii nedostáva, sa vláda v Caracase rozhodla posunúť čas. Prvého mája tamojší obyvatelia prestavia svoje hodinky o 30 minút dopredu a tým vyrovnajú doterajší rozdiel oproti ostatným krajinám rovnakého časového pásma. Odchýlku zaviedol v decembri 2007 vtedajší prezident Hugo Chávez.

"Táto extra polhodina slnečného svetla umožní lepšie úspory energie, pretože ľudia už nebudú chodiť domov z práce za tmy a zapínať svetlo a klimatizáciu," vysvetlil nové opatrenie minister vedy Jorge Arreaza. Zmizne tak pol hodina, ktorú dal Chávez pred deviatimi rokmi krajine, aby nemuseli tak skoro vstávať do školy. Extravagantný prezident vtedy argumentoval tým, že hodinové členenie časových pásiem je umelé a zaviedli ho Spojené štáty.

Venezuela je vo výrobe energie zo 60 percent závislá na vodných elektrárňach. Pre sucho sa ale teraz hladiny priehrad ocitli na minimálnej prevádzkovej úrovni. Podľa expertov sa dalo kríze zabrániť, keby vláda investovala do údržby nádrží a dotiahla do konca plánovanú expanziu termoelektrických elektrární.

Vinníkom je El Niňo

Socialistická vláda zvaľuje vinu za kritickú energetickú situáciu na sucho spôsobené fenoménom El Niňo a na údajné sabotáže v rámci rozvodnenej siete, z ktorej viní opozíciu.

Pre úspory energie už v minulosti vláda napríklad vyhlásila voľné piatky pre zamestnancov verejného sektoru, skrátila pracovnú dobu nákupných stredísk v metropole Caracas, predĺžila voľno počas Veľkej noci či zaviedla obmedzené dodávky vody. V Caracase úrady pravidelne vyhlasujú harmonogram, podľa ktorého majú obyvatelia jednotlivých štvrtí vodu len v konkrétne dni v týždni.

Nie každému posun času vyhovuje, pozrite si archívnu reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy