Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Za drogy minú Európania najmenej 24 miliárd eur ročne, tvrdí Europol
Zdielať na

Za drogy minú Európania najmenej 24 miliárd eur ročne, tvrdí Europol

BRUSEL / Za nelegálne drogy utratia Európania ročne najmenej 24 miliárd eur. Ide tak o jednu z oblastí, na ktorej organizovaný zločin významne zarába. Vyplýva to zo zverejnenej správy o drogových trhoch v Európskej únii, ktorú spoločne pripravili Europol a Európske monitorovacie centrum pre drogy a drogovú závislosť.

"Výroba drog a obchod s nimi naďalej predstavujú jeden z najväčších a najinovatívnejších kriminálnych trhov v Európe. Je čím ďalej komplexnejší a stále viac previazaný s inými formami trestnej činnosti, dokonca aj s terorizmom, a preto figuruje ako významné ohrozenie vnútornej bezpečnosti Európskej únie," poznamenal šéf Europolu Rob Wainwright.

Najčastejšie užívanou drogou je marihuana, ktorá predstavuje 38 percent trhu a vlani ju užilo približne 22 miliónov dospelých v Európskej únii, jedno percento Európanov ju užíva "skoro každodenne". Ide pritom predovšetkým o marihuanu "európskej" výroby, správa ale upozorňuje na rastúci dovoz drogy zo severnej Afriky. Drogou s druhým najvýznamnejším podielom na európskom trhu je heroín.

Pašovanie v kontajneroch

Materiál ukazuje, že stále síce pretrvávajú tradičné spôsoby obchodovania, trh sa ale diverzifikuje. Obchodné trasy sú v menšej miere než v minulosti definované konkrétnymi komoditami, naďalej sú ale na dopravu využívané legitímne prepravné a logistické prostriedky. Ako "výhodný" kanál pre veľké zásielky drog pre dovoz do Európy sa ukázali námorné kontajnery. Nové príležitosti na obchod s drogami online ponúka vývoj v oblasti internetových trhov, kam patrí takzvaný "hlboký web", anonymizácia softvéru a internetové meny.

Podľa analýzy sa ukazuje rastúca väzba medzi obchodom s drogami a ďalšími formami trestnej činnosti, kedy organizované skupiny zapojené do trhu s drogami rozširujú svoju činnosť a zapájajú sa tak do ďalších foriem trestnej činnosti, vrátane terorizmu. Spolupracujú bez ohľadu na etnické a zemepisné hranice.

Rýchly vývoj trhov

Trhy sa v dôsledku globalizácie a nových technológií vyvíjajú veľmi rýchlo, skupiny využívajú príležitosti, ktoré im ponúkajú ľahší prístup k informáciám, internet a rast medzinárodného obchodu.

Výroba drog alebo obchod s nimi sa v rámci Európy aj mimo nej koncentruje v určitých zemepisných oblastiach. Niektoré majú dlhú tradíciu, ale objavujú sa aj nové.

Pred pár mesiacmi rozbili policajti obchod s drogami aj na východnom Slovensku, pozrite si archívnu reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy