Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
O pár hodín sa má začať s vracaním migrantov, Gréci sa boja násilností
Zdielať na

O pár hodín sa má začať s vracaním migrantov, Gréci sa boja násilností

LESBOS / Ani nie 24 hodín pred plánovaným začiatkom vrátenia migrantov z Grécka do Turecka je na gréckom ostrove Lesbos len málo známok toho, čo sa chystá. Miestna polícia podľa svojho hovorcu stále čaká na pokyny.

"Pokračujeme v prípravách," opakuje vládny splnomocnenec pre utečencov Jorgos Kyritsis. Ale stále nie je jasné, odkiaľ a v akom počte sa migranti začnú vracať, upozornila agentúra Reuters.

Státisíce utečencov

Na Lesbos počas vlaňajška a tohto roku dorazili státisíce utečencov smerujúcich ďalej do Európy. Podľa správ miestnych médií, ktoré úrady ani nepopreli, ani nepotvrdili, má vrátenie migrantov začať v pondelok a asi 750 utečencov má byť z Lesbosu počas troch dní prepravených do západotureckého prístavu Dikili, teda 250 migrantov denne.

Zelenú celej operácii dal grécky parlament v piatok, keď schválil v zrýchlenom procese príslušný zákon. Ten vychádza z dohody Bruselu s Ankarou, že utečenci, ktorí priplávajú po 20. marci z Turecka a v Grécku nedostanú azyl, budú vrátení do Turecka. Po termíne sa na gréckych ostrovoch zaregistrovalo viac než 5 600 migrantov.

SITA

"Čakáme násilnosti. Zúfalí ľudia majú sklon správať sa násilne," povedal Kyritsis. "Filozofia dohody tkvie v tom, že má zabrániť pašovaniu ľudí z tureckého pobrežia do Európy. Ale bude to ťažké. Snažíme sa o mäkký prístup. Tí ľudia utiekli pred vojnou, nie sú to zločinci," dodal splnomocnenec.

Bez personálu

Posťažoval si tiež, že Európska únia a unijná pohraničná agentúra Frontex doteraz neposkytla personál, ktorý má dohliadať na vrátenie migrantov po zrýchlených azylových procesoch. Z 2 300 prisľúbených policajtov, migračných úradníkov a expertov dorazili podľa splnomocnenca len dve stovky. "Stále čakáme na právnych expertov a prekladateľov, ktorých nám mali poslať. Nedorazil ani personál Frontexu," povedal.

Na grécke ostrovy medzitým stále prichádzajú ďalší utečenci. Podľa spravodajca agentúry AP ich bolo za posledných 24 hodín 514.

Porušenie zákona

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov a organizácia na ochranu ľudských práv dohodu o vrátení utečencov spochybňujú.

"Vrátenie migrantov je flagrantným porušením unijného a medzinárodného práva," upozornila Amnesty International. Proti navráteniu utečencov protestovali v sobotu stovky ľudí v Dikili, obávajúci sa dopadov na turistický ruch či na bezpečnosť.

SITA

V Dikili zostáva prázdne miesto, kde malo vyrásť registračné stredisko pre vracajúcich sa migrantov. Ale podľa tlače môžu byť prví utečenci odbavení v mestskom športovom centre. Viac pokročili práve na registračnom stredisku v Çeşme, ležiacom naproti gréckemu ostrovu Chios.

Tureckí predstavitelia trvajú na tom, že týmito strediskami migranti len prejdú na ceste do utečeneckých táborov. Nový tábor s kapacitou 5 000 utečencov sa podľa agentúry AFP pripravuje na západe krajiny.

Reportér Rasťo Striško nakrúcal v jednom z táborov. Migranti hľadajú nové trasy po Európe, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy