Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V Koráne sa nepíše o zabíjaní nevinných, zdôrazňujú bruselskí moslimovia
Zdielať na

V Koráne sa nepíše o zabíjaní nevinných, zdôrazňujú bruselskí moslimovia

BRUSEL / Jojkársky štáb sa v Bruseli zaujímal o to, ako krvavé udalosti vníma tamojšia početná islamská komunita. Reportér Martin Krpač hovoril s viacerými moslimami v čase ich modlitieb v hlavnej mešite v belgickej metropole. Všetkým je ľúto, čo sa stalo.

Na popoludňajšiu modlitbu prišli do najstaršej a najväčšej mešity desiatky ľudí.

Topánky pred vstupom sa ani nezmestia do botníkov, modlitební je niekoľko, aj tak sa tam ale moslimovia tlačia. Všetci prítomní utorkové útoky v Bruseli odsudzujú.

"Sme moslimovia a preto je nám dvojnásobne ľúto to, čo sa stalo. Vieme , že tie útoky majú na svedomí moslimovia," hovorí riaditeľ mešity Jamal Saleh Momenah.

"Podľa mňa to nie sú praví moslimovia, v koráne sa nepíše nič o zabíjaní nevinných ľudí," zdôrazňuje Hammad, moslim pôvodom z Indie. 

Nadávajú im

Na rozdiel od Paríža, kde niekoľko moslimov napadli, v Bruselu sa cítia bezpečne. Nadávky počúvajú vraj na dennom poriadku, s útokmi sa ale nestretli.

"Sme všetci na jednej lodi, máme radi našu krajinu. Nás nikto nenapadol, ale nadávky počujeme každú chvíľu,"
potvrdzuje aj imám mešity Galave Ndiave.

"Pracujem v banke a kopec ľudí prišlo za mnou aby ma povzbudili, že sa nemám čoho báť," dopĺňa Hammad.

Kampaň proti radikalizácii

Odmietajú aj to, že by moslimov v mešite viedli k radikalizmu, to všetko sa vraj deje v oblasti Molenbeeku, liahni teroristov, ktorí stoja za útokmi v Paríži aj Bruseli.

"Tu naopak vedieme kampaň proti radikalizácii. Čo si z toho moslimovia vezmú, neviem, ale snažíme sa, ako sa dá," hovorí riaditeľ mešity.

Pozrite si reportáž priamo z Bruselu:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy