Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Deportácie utečencov z Grécka do Turecka majú začať na ostrove Lesbos
Zdielať na

Deportácie utečencov z Grécka do Turecka majú začať na ostrove Lesbos

ATÉNY / Deportácie utečencov z Grécka do Turecka začnú v pondelok z gréckeho ostrova Lesbos. Uviedla to agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaných gréckych úradníkov, oboznámených s pripravovanými plánmi. Má ísť o migrantov z Afganistanu, Pakistanu a ďalších krajín.

Na ceste by migrantov mal sprevádzať početný policajný sprievod. V eskorte sa počíta s jedným policajtom na jedného migranta. Deportovaní majú z utečeneckých táborov prepraviť k prenajatým lodiam autobusy. Podľa agentúry AFP má byť v pondelkovej skupine vrátených migrantov asi 500 Sýrčanov, Afgáncov a Pakistancov, ktorí v Grécku nepožiadali o azyl.

Schválenie zákona

Zelenú celej operácii dal grécky parlament v piatok, keď schválil v zrýchlenom konaní príslušný zákon. Ten vychádza z dohody Bruselu s Ankarou, že utečenci, ktorí priplávajú po 20. marci z Turecka a v Grécku nedostanú azyl, budú vrátení do Turecka. Za každého Sýrčana má Únia prijať priamo z Turecka sýrskeho utečenca s nárokom na azyl. Migranti budú môcť vyť vrátení späť aj proti ich vôli. Prípad každého utečenca ale musí byť preskúmaní individuálne.

SITA

Stanica BBC upozornila na rastúce obavy, že pripravované vrátenie migrantov z Grécka do Turecka nie je pripravené. OSN a ochrancovia ľudských práv vyjadrujú obavy ohľadne starostlivosti o utečencov, ako aj o to, že niektorí môžu byť nútení vrátiť sa späť do vojnovej Sýrie.

Nepripravené Turecko

Podľa spravodajca BBC pole pri meste Dikili v západnom Turecku, kde malo stáť stredisko pre vrátených migrantov, bolo pusté. Miestni úradníci vysvetľovali, že počítajú len s dočasným pobytom utečencov, než ich odošlú do iných miest v Turecku.

Medzitým ale stále člny odvážali migrantov opačným smerom: tureckí pohraničníci v okolí mesta len v piatok zadržali 160 utečencov, zatiaľčo oveľa viac ich odplávalo na Lesbos.

O životaschopnosti unijného plánu panujú podľa BBC silné pochybnosti, a to v neposlednej rade pre obavy zo zlého zaobchádzania s utečencami v Turecku, ktoré niektoré organizácie aj niektoré unijné štáty odmietajú uznať za "bezpečnú krajinu". Amnesty international obvinilo Turecko, že núti tisíce sýrskych migrantov vrátiť sa späť do vojnovej vlasti. Ankara poprela, že by utečencov nútila k návratu proti ich vôli.

Rastúce napätie v táboroch

Pred plánovaným vrátením migrantov rastie napätie v utečeneckých táboroch v Grécku, kde sú od 20. marca utečenci držaní a odkiaľ nesmú odísť. Situácia sa podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov zhoršuje.

SITA

"Deportácie sú veľkou chybou, pretože sme veľa riskovali, najmä počas plavby z Turecka do Grécka, aby nás sme prepašovali. Nemôžeme sa vrátiť," povedal BBC jeden z utečencov. "Zopakujeme si cestu znovu a znovu, pokiaľ to bude potrebné, pretože utekáme preč, aby sme si zachránili životy," dodal.

V súčasnosti je v Grécku vyše 52 000 migrantov, ktorí sa tam nahromadili po uzatvorení takzvanej balkánskej trasy, po ktorej vlani do Európy prišlo vyše milióna utečencov.

V Turecku je v súčasnosti 2,7 milióna sýrskych migrantov.

Migranti do Európy stále prichádzajú v davoch, pozrite si archívnu reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy