Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Francúzska ministerka prirovnala moslimky nosiace šatky k otrokom
Zdielať na

Francúzska ministerka prirovnala moslimky nosiace šatky k otrokom

PARÍŽ / Francúzska ministerka pre práva žien Laurence Rossignol čelí kritike za to, že prirovnala moslimské ženy nosiace šatky k černochom, ktorí sa zmierili s otroctvom. Informovala o tom BBC.

Neskôr sa za použitie termínu nègre, ktorý hanlivo označuje černochov, Laurence Rossignol ospravedlnila. Ministerka tiež odsúdila módne značky, ktorá na západných trhoch ponúkajú hidžáby, teda tradičnú moslimskú šatku zakrývajúcu vlasy a krk, či kúpacie odevy pre moslimky. 

Laurence Rossignol označila využitie slova nègre za chybu, zdôraznila ale, že tak urobila v spojení s dielom francúzskeho filozofa 18. storočia Charlesa Montesquieua. Medzitým podpísalo niekoľko tisíc ľudí petíciu, ktorá ju vyzýva k rezignácii. 

Šatky

Na twitteri sa medzi kritikou voči ministerke objavil aj názor, že Laurence Rossignol považuje za otrokyňu napríklad pilotku Spojených arabských emirátov Mariam Mansúrí, ktorú nasadili do bojov proti radikálnemu hnutiu Islamský štát a ktorá nosí hidžáb.

Téma šatiek je vo Francúzsku veľmi citlivá. V krajine od roku 2011 platí na verejnosti zákaz nosenia takých závojov či šatiek, ktoré zahaľujú tvár. Učitelia a ani žiaci na štátnych školách nesmú nosiť šatku a štátni zamestnanci majú zakázané viditeľné nosenie náboženských symbolov.

Skúsenosť s islamom má aj Slovenka, ktorú náboženstvo odlúčilo od rodiny. Pozrite si archívnu reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy