Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ranení pri útokoch v Bruseli zomierajú, počet obetí stúpol na 35
Zdielať na

Ranení pri útokoch v Bruseli zomierajú, počet obetí stúpol na 35

BRUSEL / Utorkové teroristické útoky v Bruseli si podľa najnovšej bilancie vyžiadali minimálne 35 mŕtvych, vrátane troch útočníkov. Informovala o tom na Twitteri belgická ministerka zdravotníctva Maggie De Block. Doposiaľ úrady uvádzali 31 obetí, vrátane atentátnikov a asi 340 ranených. V Belgicku medzitým pokračuje pátranie po islamských radikáloch, v pondelok prokuratúra obvinila ďalších troch ľudí z členstva v teroristickej organizácii.

Ministerka zdravotníctva informovala, že 31 ľudí zahynulo pri výbuchoch na letisku a v metre, ďalší štyria ľudia podľahli zraneniam v nemocnici.

Identifikácia tiel ešte neskončila, zatiaľ sa podarilo identifikovať 28 obetí. Pätnásť z nich zahynulo na letisku - šiesti boli Belgičania a deviati cudzinci. Z obetí z metar identifikovali 13 ľudí, z tých je desať Belgičanov a traja cudzinci. Medzi mŕtvymi sú štyria Američania, ale aj občania Veľkej Británie, Talianska, Číny, Holandska, Francúzska, Nemecka a Švédska.

Obnovenie prevádzky

Od útokov dvojice samovražedných atentátnikov v odletovej hale letiska Zaventem je tento kľúčový bruselský dopravný uzol uzavretý. Letisko stále nevie, kedy obnoví činnosť, teraz sa ale pripravuje na skúšky toho, či je možné služby aspoň čiastočne obnoviť. V utorok 800 zamestnancov vzdušného prístavu preverí funkčnosť dočasnej infraštruktúry, ale aj opatrenia pre odbavovanie cestujúcich.

Cestujúci, ktorí budú odlietať, teraz budú prechádzať dočasnou odbavovacou halou na prízemí, kde dočasne budú prepážky a miesta na odovzdanie batožiny. Odtiaľ potom cez služobné schodisko prejdú do pôvodnej kontrolnej zóny, ktorú výbuchy nezničili.

Medzi obeťami z Bruselu je mama malých dvojčiat, letuška i basketbalista. Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy