Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Turecko identifikovalo samovražedného útočníka z Istanbulu, bol členom ISIS
Zdielať na

Turecko identifikovalo samovražedného útočníka z Istanbulu, bol členom ISIS

ISTANBUL / Páchateľom sobotňajšieho samovražedného útoku v Istanbule, pri ktorom zomreli štyria ľudia a sám atentátnik, bol príslušník hnutia Islamský štát (IS), uviedol to v nedeľu turecký minister vnútra Efkan Ala.

Útočníka sa podarilo identifikovať pomocou vzoriek DNA a podľa ministra ide o muža narodeného v roku 1992, ktorý pochádzal z mesta Gaziantep na juhovýchode krajiny. Úrady po útoku sprísnili bezpečnostné opatrenia, okrem iného zakázali v niektorých mestách na dnes plánované oslavy kurdského nového roka.

Útok v sobotu dopoludnia ochromil centrum európskej časti Istanbulu, pretože páchateľ sa odpálil na pešej zóne v rušnej ulici Istiklal blízkosti Taksimského námestí. Okrem atentátnika zomreli ďalší štyria ľudia - traja Izraelčania a jeden Iránec. Zranenie utrpeli takmer štyri desiatky osôb, v nemocniciach je podľa čerstvých údajov ministerstva zdravotníctva doteraz 15 zranených ľudí.

Islamský štát

Identifikovaný atentátnik bol na zozname hľadaných osôb podozrivých z napojenia na teroristické organizácie, ale úrady sa domnievali, že sa zdržiava v Sýrii a nezvestných sa. Bol členom Islamského štátu.

Islamský štát mal na svedomí aj predchádzajúce samovražedný útok v Istanbule - v januári sa atentátnik odpálil pri skupine turistov v centre mesta, zomrelo dvanásť nemeckých občanov.

Séria útokov

Turecko zažilo v posledných mesiacoch celú sériu teroristických útokov. Naposledy útočili samovražední atentátnici v nedeľu 13. marca v Ankare, kde zomrelo 37 ľudí.

Turecké bezpečnostné zložky sú po sobotňajšom útoku v pohotovosti a úrady okrem iného zakázali niektoré plánované oslavy kurdského nového roka. Nemecko oznámilo, že jeho zastupiteľské úrady, ktoré boli kvôli teroristickej hrozbe uzavreté vo štvrtok, zostanú zatvorené aj v pondelok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy