Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Odnož Al Káidy sa vyhráža útokmi v Európe
Zdielať na

Odnož Al Káidy sa vyhráža útokmi v Európe

ABIDŽAN / Odnož al-Káidy v severnej Afrike pohrozila útokmi Francúzsku a ďalším krajinám, prispievajúcim do boja proti džihádistom na africkom kontinente. Informovala o tom organizácia SITE, ktorá monitoruje aktivity militantov na internete.

Odnož s názvom Al-Káida v islamskom Maghribe (AQIM) zverejnila odkaz, v ktorom uviedla, že nedeľný útok v plážovom stredisku v meste Grand-Bassam v západoafrickom Pobreží Slonoviny bol odplatou Francúzsku.

Šiesti militanti z AQIM spustili na pláži v Grand Bassame paľbu a zabili 15 turistov a troch príslušníkov špeciálnych jednotiek. Medzi 15 civilnými obeťami boli štyria občania Francúzska, ako aj turisti z Burkiny Faso, Kamerunu, Mali a Nemecka.

Varovanie Západu

Extrémisti napísali v pondelok na Twitteri odkaz, že útok bol varovaním Západu, že zničia bezpečnosť jeho občanov, ak členov AQIM nenechajú na pokoji na ich územiach v Saheli - v regióne pod púšťou Sahara.

Ozbrojené sily pod vedením Francúzska vytlačili v roku 2013 túto militantnú skupinu z jej bášt v severnom Mali.

Varovanie odnože al-Káidy prišlo práve v čase, keď francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Marc Ayrault a francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve navštívili Pobrežie Slonoviny a stretli sa s jeho prezidentom Alassanom Ouattarom. Lídri navštívili aj mesto Grand-Bassam.

Pozrite si video z útoku v meste Grand-Bassam: 

Zdielať na

Najčítanejšie správy