Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V utečeneckom tábore v Slovinsku našli starobylé sošky, majú skoro 5 000 rokov
Zdielať na

V utečeneckom tábore v Slovinsku našli starobylé sošky, majú skoro 5 000 rokov

ĽUBĽANA / Tri starobylé sošky pochádzajúce z oblasti niekdajšej Mezopotámie a staré niekoľko tisíc rokov našli v jednom z utečeneckých táborov v Slovinsku. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na slovinskú políciu.

"Tieto predmety sú podľa Slovinského národného múzea preukázateľne pravé. Prípad sa týka pašovania kultúrneho bohatstva," povedal AFP hovorca slovinskej polície Miran Šadl.

Alabastrové sošky objavili už vlani v novembri a zrejme je v tábore zanechal niektorý z migrantov. Informácie o náleze neboli zverejnené skôr, pretože sa čakalo na výsledky expertízy vykonanej odborníkmi pamiatkového oddelenia Slovinského národného múzea.

Sumerská civilizácia

Podľa experta tohto múzea Petera Turka sú tri sošky staré okolo 5 000 rokov a pravdepodobne pochádzajú z niektorého antického chrámu v Sýrii alebo v Iraku, kde kedysi rozkvitala sumerská civilizácia.

"Vzhľadom na to, že nemajú žiadne identifikačné ani inventárne označenie, sme presvedčení, že pochádzajú z ilegálnych vykopávok," povedal Turk slovinskému rozhlasu.

Dodal, že hodnota na čiernom trhu síce nedosahuje desiatok tisíc eur, ale hodnotu niekoľkých tisíc eur predmety zaručene majú.

V utečeneckom tábore

Sošky objavili 4. novembra opustené v stane utečeneckého centra Gruškovje pri chorvátskych hraniciach, kde vtedy registrovali migrantov smerujúcich z Blízkeho východu do bohatších členských krajín Európskej únie.

Organizácia spojených národov pre východu, vedu a kultúru vlani v septembri upozornila na rozsiahle archeologické plienenie v Sýrii a v Iraku, ktoré slúži najmä na financovanie džihádistov.

Utečenci prichádzajú do Európy po takzvanej balkánskej trase, pozrite si archívnu reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy