Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Poslankyňa zverejnila kontroverznú fotografiu, valí sa na ňu vlna kritiky
Zdielať na

Poslankyňa zverejnila kontroverznú fotografiu, valí sa na ňu vlna kritiky

BERLÍN / Nemecká konzervatívna poslankyňa Erika Steinbach zverejnila na svojom twitterovskom profile fotografiu, ktorá vyvolala vlnu kritiky. Plavovlasé belošské dieťa si na fotografii obzerá dav dievčat tmavej pleti. Podľa textu sa ho pýtajú, odkiaľ pochádza, pričom fotografia má poukazovať na budúcnosť Nemecka v roku 2030. Poslankyňa príspevok za problematický nepovažuje a zmazať ho nechce.

Poslankyňa vládnej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Erika Steinbach zastáva funkciu straníckej hovorkyne pre ľudské práva a humanitárnu pomoc, je ale známa najmä ako bývalá dlhoročná predsedkyňa Zväzu vyhnancov (BdV), ktorý zastupuje záujmy Nemcov, ktorí po konci druhej svetovej vojny museli opustiť strednú a východnú Európu.

"Nie je to agresívna fotografia," reagovala poslankyňa v rozhovore pre denník Bild. Obrázok jej vraj poslal otec z Frankfurtu nad Mohanom, ktorého dieťa má v triede už len dvoch ďalších nemeckých spolužiakov. Na otázku, či si myslí, že Nemecko môže za 14 rokov skutočne vyzerať tak, ako na fotografii, uviedla: "Čísla to naznačujú. Vo veľkomestách už teraz máme značný podiel nie nemeckého obyvateľstva," povedala.

Bráni sa

Na sociálnej sieti sa Steinbach bránila sériou kritických tweetov. Uviedla aj to, že "len šibeničný humor pomáha v komplikovaných situáciách ako je migračná politika". Svojich oponentov obvinila z toho, že by im bola milšia "diktatúra so zákazom myslenia" a médiá z toho, že podceňujú strach ľudí a že im zjavne došli témy, o ktorých by písali.

"Nezmažem ju!" reagovala poslankyňa na žiadosti ľudí, aby fotografiu vymazala. "Jedni zo mňa chcú spraviť revanšistku, iní rasistku. Nie som ani jedno z toho, milí neprajníci," vyhlásila.

Chcú ju vylúčiť

Kritika sa na adresu konzervatívnej poslankyne začala valiť zo všetkých strán, aj z jej vlastnej. Tweet odsúdil napríklad generálny tajomník CDU Peter Tauber či jeho stranícky kolega a premiér Saska-Anhaltska Reiner Haseloff. Opozičné strany Zelení a Ľavica vyzvali poslankyňu, aby sa vzdala funkcie hovorkyne CDU pre ľudské práva. Kritiku na adresu Steinbach vyjadril aj kolínsky arcibiskup a kardinál Rainer Maria Woelki: "Rozdeľuje to a šíri strach."

Ku kritike sa pridal aj podpredseda Medzinárodného osvienčimského výboru Christoph Heubner, ktorý vyzval na vylúčenie poslankyne z parlamentnej frakcie CDU/CSU.

Niektorí utečenci nie sú s novým domovom v Nemecku spokojní, pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy