Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
V Nemecku sa žiadosti azylantov množia, musia rozhodnúť o 770 000 migrantoch
Zdielať na

V Nemecku sa žiadosti azylantov množia, musia rozhodnúť o 770 000 migrantoch

BERLÍN / Až o 770 000 starých žiadostiach o azyl podaných ľuďmi, ktorí do Nemecka prišli v minulom roku, bude musieť rozhodnúť Spolkový úrad pre migráciu a utečencov. Oznámil to jeho šéf Frank Jürgen Weise, ktorý dlhodobo upozorňuje na preťaženie úradu počas súčasnej migračnej krízy. S väčším počtom zamestnancov i pomocou zrýchlených procesov chce ale Weise teraz situáciu napraviť.

Približne 370 000 žiadostí už skutočne žiadatelia podali, ale úrad ich nestihol spracovať. Ďalších asi 300 000 až 400 000 migrantov, ktorých úrady vlani zaregistrovali pri príchode, ale zatiaľ žiadosť o azyl podať nestihli.

Chaos v číslach

Úplne presné čísla Spolkový úrad pre migráciu a utečencov k dispozícii nemá, pretože mnohých migrantov úrady zaregistrovali v minulom roku dvakrát a niektorých vôbec, informoval Weise. Na začiatku januára hovoril ešte o maximálne 660 000 žiadostiach, ktoré musia spracovať.

Spolkový úrad pre migráciu a utečencov teraz chce v jednotlivých spolkových krajinách otvoriť celkovo až 20 nových centier, teda prinajmenšom jedno v každej zo 16 spolkových krajín, aby sa pokúsil počet nevybavených žiadostí čo najskôr znížiť.

Tisíce žiadostí za deň

Aby situáciu zvládli, musia podľa Weisa denne rozhodnúť o 6 000 prípadoch. Ešte v decembri pritom rozhodol Spolkový úrad pre migráciu a utečencov denne o 2 000 žiadostiach.

SITA

"Situácia je neprijateľná," uviedol Weise. "Pre tých ľudí hrozné a neprijateľné, aby tak dlho čakali," dodal.

Nové posily

Do polovice tohto roku by malo úrad posilniť až 2 800 nových zamestnancov s oprávnením rozhodovať o udelení azylu. Už počas minulého roka nastúpilo do úradu takmer 1 200 nových ľudí.

Celkovo by ich tam malo pre úrad rozhodujúci o žiadostiach o azyl v druhej polovici tohto roku pracovať až 6 300. Ďalších 1 000 zamestnancov dočasne poskytnú iné úrady. Pomoc so zvládaním žiadosti o azyl by malo aj zrýchlené azylové riešenie, ktoré sa dá urobiť do 48 hodín.

Prichádzajúci utečenci

Nemecko je počas súčasnej migračnej krízy jednou z hlavných krajín, kam smerujú utečenci okrem iného z Blízkeho východu a severnej Afriky. Za minulý rok ich do krajiny prišlo takmer 1,1 milióna. Počas tohto roku úrady zaregistrovali ďalších viac ako 90 000 prichádzajúcich migrantov.

Viac ako polovicu z 52 000 januárových žiadostí o azyl podali Sýrčania, asi 6 500 Iránci a 5 000 ľudia z Afganistanu.

Nie každému utečencovi sa Európa zapáčila, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy