Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Bojovníkov Islamského štátu výrazne ubúda, hlási Biely dom
Zdielať na

Bojovníkov Islamského štátu výrazne ubúda, hlási Biely dom

WASHINGTON / Teroristická organizácia Islamský štát má v súčasnosti v Sýrii a Iraku 19 000 až 25 000 bojovníkov. Informoval o tom hovorca Bieleho domu Josh Earnest s odvolaním sa na informácie spravodajskej služby.

Bojovníkov za Islamský štát je tak výrazne menej. Predošlé odhady z roku 2014 hovorili o 20 000 až 31 500 stúpencov v oboch krajinách.

Earnest klesajúci počet bojovníkov Islamského štátu zdôvodnil vojenskými úspechmi medzinárodnej koalície. Hovorca sa ale nezmienil o počte bojovníkov Islamského štátu v iných krajinách, ako je napríklad Líbya.

Dvadsaťpercentný úbytok

Americkí predstavitelia si približne dvadsaťpercentný úbytok bojovníkov vysvetľujú stratami na bojisku i dezertáciou. Čísla vraj ukazujú, že kampaň proti Islamskému štátu na čele so Spojenými štátmi urobila pokrok.

Nový odhad spravodajských služieb "znamená, že naďalej prestavujú podstatnú hrozbu, ale ich potenciálnu počet poklesol," povedal Earnest. "Islamský štát utrpel výrazné straty," dodal hovorca. Účinné sú podľa neho aj pozemné operácie koaličných partnerov Spojených štátov.

Menej bojovníkov

K úspechu prispeli aj iracké bezpečnostné sily a kmeňové milície a umiernené opozičné skupiny v Sýrii, podporované Spojenými štátmi. To isté platí o viac než 10 000 leteckých úradoch proti islamistickým extrémistom. Medzinárodné úsilie tiež začína obmedzovať prúd cudzincov, ktorí sa chcú k Islamskému štátu pripojiť.

"Islamský štát má väčšie problémy než doteraz s dopĺňaním svojich radov a my sme si dávno vedomí potreby spolupráce medzinárodného spoločenstva na zastavenie prílivu zahraničných bojovníkov do regiónu," povedal Earnest.

Agentúra Reuters upozorňuje, že niektorí severoafrickí džihádisti, ktorí by sa inak vydali do Sýrie, možno vypočuli výzvy vedenia Islamského štátu, aby zamierili do Líbye, kde sa organizácia snaží o rozšírenie svojho územia k pobrežiu Stredozemného mora.

Islamský štát zmasakroval 300 ľudí, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy