Polojasno
14°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Posolstvo parížskych útočníkov. IS zverejnil video mužov, ktorí zabili 130 ľudí
Zdielať na

Posolstvo parížskych útočníkov. IS zverejnil video mužov, ktorí zabili 130 ľudí

PARÍŽ / Radikálna organizácia Islamský štát zverejnila video s údajne poslednými vyhláseniami deviatich mužov, ktorí sa minulý rok 13. novembra podieľali na teroristických útokoch v Paríži. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej ale pravosť materiálu nie je možné overiť.

Francúzske ministerstvo zahraničných vecí odmietlo nahrávku komentovať. Nereagoval ani úrad premiéra či ministerstva vnútra.

Na záberoch nahraných na oficiálnom telegramovom kanále Islamského štátu je vidieť niekoľkých útočníkoch v maskáčoch na neznámom púštnom mieste. Ide o obdobie pred atentátmi.  Niektorí z nich na videu podrezávali kľačiacich zajatcov.

"Toto sú posledné posolstvá deviatich levov chalifátu, ktorí boli vypustení zo svojich úkrytov, aby zrazili na kolená celú krajinu, Francúzsko," znie vo videu.

Vyhrážky neveriacim

Útočníci majú na nahrávke svoje bojové mená, ktoré odkazujú na ich štátnu príslušnosť. Traja mali francúzske občianstvo, štyria belgické a dvaja boli Iračania.

Práve Iračania sú možnými samovražednými atentátnikmi, ktorí sa pokúsili dostať na štadión Stade de France. Pri telách vyšetrovatelia našli falošné sýrske pasy, takže sa ich nepodarilo oficiálne identifikovať.

Na nahrávke je aj záber na britského premiéra Davida Camerona, ktorý po masakre vyslovuje Francúzom sústrasť a solidaritu. Na konci videa je slogan: "Ktokoľvek stojí za neveriacimi, bude terčom našich mečov".

Cameronov hovorca sa zatiaľ k videu nevyjadril.

Pozrite si časť zo zverejneného videa:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy