Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Policajti v Berlíne zadržali dvoch islamistov, chystali útoky
Zdielať na
Zahraničie

Policajti v Berlíne zadržali dvoch islamistov, chystali útoky

BERLÍN / Stovky policajtov prehľadávali byty, podniky a utečenecké zariadenia v Berlíne, Hannoveri a západonemeckom Attendorne. Pátrali po štyroch islamistoch. Polícia zadržala dvoch mužov.

Dvoch členov islamistickej bunky, ktorá údajne plánovala spáchať teroristický útok v Berlín, zatkli pri rozsiahlej policajnej akcii. Po dvoch ďalších islamistoch polícia stále pátra. Najmenej jeden zadržaný je napojený na Islamský štát, uviedla agentúra DPA.

Útoky v Berlíne

Podľa policajného hovorcu Stephana Redlicha zadržané osoby plánovali "závažné trestné činy ohrozujúce štát". Berlínsky štátny zástupca Martin Steltner uviedol, že islamisti chystali útok v hlavnom meste. Bulvárny denník Bild informoval, že k atentátu malo dôjsť na Alexandrplatz v centre Berlína.

Steltner túto informáciu ale odmietol. Úrady spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko, kde časť razie prebehla, naopak vylúčili, že by mali informácie o hroziacom útoku na svojom území. V Porýní začal karneval, ktorého sa zúčastňujú tisíce miestnych a turistov.

Štvrť moslimskej komunity

Stovky policajtov začali pátrať po štyroch Alžírčanoch vo štvrtok ráno v Berlíne, dolnosaskej metropole Hannover a v utečeneckom zariadení v Attendorne, asi 50 kilometrov východne od Kolína nad Rýnom.

V hlavnom meste podľa televízie n-tv prehľadali policajti štyri byty a dva podniky. Zaistili v nich počítače, mobilné telefóny a dokumenty. Agentúra AFP uviedla, že k razii došlo vo štvrti Kreuzberg, v ktorej žije početná moslimská komunita.

Cez balkánsku trasu do Nemecka

Hlavného podozrivého, 35-ročného Alžírčana, policajti údajne zadržali práve v utečeneckom zariadení v Attendorne, druhého 49-ročného v Berlíne. Muž zadržaný v Attendorne sa do Nemecke dostal na jeseň 2015 ako utečenec. Podľa agentúry DPA do Európy prišiel po takzvanej balkánskej ceste, ktorá vedie cez Turecko a Grécko do strednej a severnej Európy.

O vydanie jedného zo zadržaných podľa agentúry AFP požiadalo už skôr Alžírsko kvôli údajnej príslušnosti k Islamskému štátu. Polícia ďalej pátra po 31-ročnom mužovi v Belíne a 26-ročnom mužovi v Hannoveri.

Druhý z hľadaných mužov, ktorý žil v jednom z hannoverských utečeneckých zariadení, bol podľa DPA napojený na belgickú islamistickú scénu. Nedávno podľa dostupných informácii navštívili problematickú štvrť Molenbeek. Práve v Belgicku žila väčšina teroristov, ktorí zaútočili v Paríži. V Molenbeeku býval aj strojca útokov Abdelhamid Abaaoud.

Podľa Redlicha polícia vyšetrovanie údajných islamistov zahájila minulý rok v decembri. Upozornenie na podozrivých Alžírčanov dostala polícia od Spolkového úradu na ochranu ústavy (Bvf), ktorý v Nemecku vykonáva funkciu kontrarozviedky.

Berlínsky senátor pre otázky vnútra Frank Henkel uviedol, že ohrozenie radikálnym islamom je vysoké. "Naďalej máme dôvod byť ostražití a opatrní," uviedol.

Navrátilci zo Sýrie

V Nemecku žije podľa nedávneho prehlásenia šéfa BfV približne 1 100 radikálnych islamistov schopných použiť násilie. Celkom 446 týchto jednotlivcov považoval úrad v januári za nebezpečné osoby pripravené spáchať závažné trestné činy.

Sú medzi nimi aj navrátilci z bojov v Sýrii a v Iraku. Tam sa k bojovníkom Islamského štátu pridalo celkom asi 780 Nemcov. Späť do Nemecka sa vrátila asi tretina z nich.

Pred možným teroristickým útokom v posledných mesiacoch nemecké úrady občanov varovali už niekoľkokrát. Naposeldy na Silvestra uzavrela v Mníchove kvôli hrozbe dve stanice. V novembri zrušili úrady na poslednú chvíľu priateľské stretnutie Nemecka s Holandskom na štadióne v Hannoveri, na ktorom sa mala zúčastniť aj kancelárka Angela Merkel.

Pozrite si priloženú reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy