Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Belgická polícia zadržala dvoch mužov podozrivých z väzieb na parížske útoky
Zdielať na

Belgická polícia zadržala dvoch mužov podozrivých z väzieb na parížske útoky

BRUSEL / Belgická polícia zadržala dvoch mužov s údajnými väzbami na novembrové parížske útoky, pri ktorých zomrelo 130 ľudí. Informovala o tom vo štvrtok belgická prokuratúra.

Belgičana a Maročana zadržali v bruselskej štvrti Molenbeek, odkiaľ pochádzali aj zrejme hlavný organizátor útokov Abdelhamid Abbaoud.

Belgický občan Zakaria J. narodený v roku 1986 a o päť rokov starší Maročan Mustafa E. skončili vo väzbe po dvoch domových prehliadkach v Molenbeeku.

"Oboch sme zadržali pre ich možné väzby na rôznych podozrivých v tomto prípade," citovala vyhlásenie prokuratúra agentúra Reuters. Polícia pri prehliadkach ale nenašla žiadne zbrane či výbušniny.

Väzby na Belgicko

K šiestim koordinovaným akciám vo francúzskej metropole sa prihlásilo hnutie Islamský štát. Niektorí útočníci mali priame väzby na Belgicko, kde sa narodil aj stále hľadaný Salah Adbeslam. Ten má marocký pôvod, no francúzske občianstvo.

Minulý týždeň zatkli v Maroku iného Belgičana marockého pôvodu s priamym napojením na atentátnikov. Ten podľa agentúry AP tiež pochádzal zo štvrti Molenbeek.

Prednedávnom sa objavilo video Abdeslama na úteku. Podľa Francúzov vzniklo len deň po útokoch, pozrite si archívnu reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy