Skoro jasno
11°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Belgičania našli byty a dom strojcov parížskych atentátov
Zdielať na

Belgičania našli byty a dom strojcov parížskych atentátov

BRUSEL / Belgickí vyšetrovatelia našli dva byty a jeden dom, ktoré v Bruseli a ďalších dvoch mestách na juhu krajiny používali niekoľko týždňov pred útokom strojcovia vražedných atentátov z 13. novembra 2015 v Paríži. Oznámila to dnes belgická federálna prokuratúra.

Vo vyhlásení prokuratúra upresnila, že byty a dom boli od septembra prenajaté na rok pod falošnými menami a zaplatené v hotovosti. Byty používané údajnými teroristami boli objavené v bruselskom predmestí Schaerbeek a v meste Charleroi, dom si podozrivé osoby prenajali v meste Auvelais.

Pásy s výbušninami

Vo štvrti Schaerbeek útočníci podľa polície zrejme pripravovali pásy s výbušninami, ktoré následne použili samovražední útočníci v Paríži. Tam v novembri zabili 130 ľudí a ďalších najmenej 350 zranili.

V Charleroi sa našli odtlačky prstov Belgičana Abdelhamid Abaaouda, ktorého polícia označuje za jedného z organizátorov parížskych útokov a ktorého zastrelila pri prestrelke 18. novembra v parížskom predmestí Saint-Denis.

Vyšetrovaním sa okrem toho zistilo, že v blízkosti prenajatého bytu a domu v Charleroi a Auvelais vídali prechádzať a zastavovať auto značky SEAT Leon, ktoré páchatelia neskôr použili počas útokov v Paríži.

BMW

Okolo všetkých troch lokalít sa pohybovalo a zastavovalo aj auto značky BMW prenajaté Mohamedom B., šiestym obvineným v Belgicku zo spoluúčasti na príprave parížskych atentátov.

V komuniké belgickej prokuratúry sa uvádza, že polícia skúma množstvo vzoriek odobratých v konšpiračných bytoch a dome.

Pozrite si reportáž z 13.novembra:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy