Jasno
16°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Francúzsko si uctilo obete teroristických útokov z januára 2015
Zdielať na

Francúzsko si uctilo obete teroristických útokov z januára 2015

PARÍŽ / Parížania si pripomínajú výročie teroristického útoku. Pred rokom 27-ročný Amedy Coulibaly zavraždil nevinných ľudí v košer potravinách v židovskej časti Paríža. V Paríži nakrúcal aj štáb TV JOJ. Reportér Rasťo Striško sa dostal s kamerou dokonca i do najväčšej parížskej mešity.

Francúzsko si v sobotu pripomína pamiatku obetí atentátu v židovskom obchode s potravinami Hyper Cacher, ktorý pred rokom nasledoval po útoku na redakciu týždenníka Charlie Hebdo. Džihádista Amedy Coulibaly 9. januára 2015 v obchode zabil štyroch Židov.

Deň predtým zavraždil mladú policajtku, ktorej pamiatku si Francúzi rovnako pripomenuli.

Život po útokoch

Miestni obyvatelia majú tragédiu v živej pamäti. "Je to ťažké sa sem vrátiť, keď viem, čo sa tu stalo," hovorí obyvateľka parížskej židovskej štvrte Lea.

Niektorí sa snažia aj po útokoch žiť normálne. "My nemôžeme stále na to myslieť. Keď ideme do metra či s priateľmi. To by sme nevyšli ani zo svojho domu," hovorí obyvateľ Paríža Alexander July.

Iní ale žijú v strachu. "Prechádzam tadiaľto každý deň a stále sa obzerám doľava doprava či opäť niekto nezačne na nás strieľať," priznáva ďalšia obyvateľka.

Spomínal aj prezident

Na spomienkových udalostiach sa zúčastnil aj prezident François Hollande. Na parížskom predmestí Montrouge odhalil pamätnú dosku, pripomínajúcu, že na tomto mieste sa 8. januára 2015 26-ročná mestská policajtka Clarisse Jean-Philippe pri plnení služobných povinností stala obeťou terorizmu.

Po odhalení dosky detský zbor zaspieval francúzsku hymnu. Nasledovala minúta ticha. Krátka ceremónie bola bez slávnostných prejavov.

Pozrite si reportáž priamo z Paríža:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy