Jasno
11°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Petra Kramného odsúdili za vraždu manželky a dcéry, dostal 28 rokov
Zdielať na

Petra Kramného odsúdili za vraždu manželky a dcéry, dostal 28 rokov

OSTRAVA / Petra Kramného vo štvrtok odsúdili na 28 rokov za vraždu. Senát ho uznal vinným, že v júli 2013 počas dovolenky v Egypte zabil elektrickým prúdom svoju manželku Moniku a osemročnú dcéru.

Petr Kramný podľa súdu musí zaplatiť príbuzným svojej manželky celkovo osem miliónov korún. 

Kramný od začiatku vinu popieral. Tvrdil, že celá rodina mala žalúdočné problémy.

Dva roky vo väzbe

Obhajkyňa Jana Rejžková žiadala, aby súd jej klienta viny zbavil. Kramný je už takmer dva roky vo väzbe.

Prípad bol podľa sudkyne Renaty Gilovej špecifický. "Miesto činu nebolo na našom území. Technici a kriminalisti nemali možnosť prehliadnuť miesto činu a súdni lekári nemali šancu vykonať prvotnú pitvu. Napriek tomu je senát presvedčený, že sa zozbieral dostatok dôkazov, aby mohol rozhodnúť," povedala.

Chýbajú priame dôkazy

Dôkazy podľa nej tvorí ucelený reťazec, ktorého články na seba nadväzujú a podporujú sa. Podľa sudkyne nie je preto pochýb o vine. Pripustila, že chýbajú priame dôkazy.

"Nič to ale nemení na závere súdu. Nie je to ani nič neobvyklé. Nie je to prvý ani posledný prípad, kedy je niekto usvedčený na základe nepriamych dôkazov," uviedla.

Otrava alebo elektrický prúd?

Matku a dcéru našli mŕtve v hotelovej izbe. Podľa egyptských úradov zomreli na následky dehydratácie alebo otravy. Žiadny jed ale tamojší experti neobjavili. Egyptská polícia nikoho neobvinili a Kramný sa po troch mesiacoch mohol vrátiť do Českej republiky.

Telá po prevoze do krajiny pitvali znalci z Ústavu súdneho lekárstva v Ostrave, kde došli k záveru, že obete zomreli po zásahu elektrickým prúdom. Vo februári preto polícia Kramného obvinila a súd ho poslal do väzby.

Podľa oponentného znaleckého posudku, ktorý si nechala vypracovať obhajoba, ale najpravdepodobnejšou príčinou smrti bola otrava. Súd si preto nechal vypracovať revízny posudok.

Ten ako príčinu smrti určil jednoznačne zásah elektrickým prúdom. Žalobca pre Kramného žiadal výnimočný trest 30 rokov väzenia.

O rozsudku Petra Kramného priamo z Prahy informuje redaktor Martin Krpač:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy