Jasno
11°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Obžaloba žiada pre Petra Kramného 30 rokov, o jeho vine nepochybuje
Zdielať na

Obžaloba žiada pre Petra Kramného 30 rokov, o jeho vine nepochybuje

OSTRAVA / Štátny zástupca Vít Legerský žiada pre Petra Kramného obžalovaného z vraždy manželky a dcéry v Egypte výnimočný trest na hornej hranici, teda 30 rokov vo väzení. Vyhlásil, že Kramnému vinu jednoznačne dokázali spoľahlivou sústavou nepriamych dôkazov.

Záverečná reč štátneho zástupcu pred senátom Krajského súdu v Ostrave trvala viac ako tri hodiny. Povedal, že čin obžalovanému pred súdom preukázali. Kramný podľa obžaloby zabíjal elektrickým prúdom.

"Z dôkazov prezentovaných pred súdom sa dá spraviť len jeden možný záver, to záver o vine obžalovaného," vyhlásil štátny zástupca.

Matka s dcérou podľa neho zomreli rukou toho, ktorý ich mal chrániť, pretože neuniesol hrozbu konca manželstva. 

Rozličné posudky

Kramný od začiatku vinu popiera, tvrdí, že všetci traja mali v Egypte  žalúdočné problémy. Legerský ale vyhlásil, že výpoveď obžalovaného vo všetkých podstatných bodoch vyvrátili.

O egyptskom lekárovi, ktorý ako príčinu smrti pripúšťa dehydratáciu, Legerský povedal, že vykonal povrchnú prácu.

Za chybný označil štátny žalobca aj posudok, ktorý nechala obhajoba vypracovať.

Znalci v ňom ako najpravdepodobnejšiu príčinu smrti uviedli otravu z jedla. "Pokiaľ by za mnou s takýmto posudkom prišiel kriminalista, vypoklonkoval by som ho z kancelárie, aby si osviežil svoje znalosti súvisiace so znaleckými posudkami," povedal Legerský.

Obžalovaný sa podľa neho snažil vytvoriť verziu, že za otravou mohla byť jeho manželka. "Som skalopevne presvedčený, že skutočne milujúci manžel a otec by sa k takémuto obvineniu neznížil," povedal štátny zástupca.

Jediná príčina smrti

Jedinou možnou príčinou smrti ženy a dievčaťa je podľa neho zásah elektrickým prúdom, čo je verzia, ktorú predniesli znalci z ostravského ústavu súdneho lekárstva a potvrdil revízny posudok, ktorý nechal vypracovať súd.

"Konkrétny mechanizmus, ktorým poškodené usmrtil, pozná len on sám," povedal štátny zástupca. Nemohlo ale podľa neho dôjsť k zásahu elektrickým prúdom nešťastnou náhodou, bol to úmysel.

Nebol presvedčený

Podľa Legerského je z dokazovania zrejmé, že obžalovaný vôbec necíti vinu za smrť poškodených, ale ani bolesť nad ich stratou. Štátny zástupca povedal, že sa domnieva, že Kramný nešiel do Egypta pevne rozhodnutý spáchať vražedný čin.

Na dovolenku ale odcestoval s pocitom, že jeho manželstvo nefunguje tak, ako si predstavoval, a s myšlienkami na rozšírenú samovraždu.

"Mal dostatok času na prípravu aj vykonanie útoku. Jeho zámer usmrtiť smeroval k obom poškodeným, ako voči manželke, tak dcére," povedal Legerský.

Potom podľa neho Kramný nenašiel odvahu zabiť aj seba.

Ako jedinú poľahčujúcu okolnosť uviedol doterajší bezúhonný život obžalovaného.

Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy