Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Cameron umožní ministrom viesť kampaň za odchod Británie z EÚ
Zdielať na

Cameron umožní ministrom viesť kampaň za odchod Británie z EÚ

Zdroj: SITA

LONDÝN / Britský premiér David Cameron umožní ministrom svojej vlády, aby pred plánovaným referendom viedli kampaň za vystúpenie Británie z Európskej únie. Informovala o tom v utorok spravodajská stanica BBC.

Cameron sa snaží vyrokovať zmeny v podmienkach členstva Británie v EÚ a tvrdí, že sám si želá ostať v reformovanej únii. Zdôrazňuje tiež však, že nevylučuje žiaden scenár v prípade, ak sa mu nepodarí dosiahnuť splnenie požiadaviek.

Viacero členov Cameronovho kabinetu zastáva kritické postoje voči EÚ a objavili sa dohady, že by museli odstúpiť, ak by chceli presadzovať odchod Británie z únie, píše agentúra Reuters.

BBC bez uvedenia zdrojov informovala, že Cameron umožní ministrom viesť kampaň za ktorúkoľvek stranu po tom, ako bude dosiahnutá dohoda o vzťahoch Británie s EÚ.

Kontroverzná téma

Reuters následne priniesol vyjadrenie zdroja z premiérovho úradu, podľa ktorého Cameron v utorok podá parlamentu aktualizované informácie o rokovaniach s EÚ a "vyšle silný signál", že počas kampane pred referendom bude pozastavená zásada kolektívneho jednotného stanoviska kabinetu.

Téma EÚ rozdeľuje Cameronovu Konzervatívnu stranu už tri desaťročia. Euroskeptické postoje vyjadrila až tretina členov jeho kabinetu.

Medzi nich patrí ministerka vnútra Theresa Mayová, minister zahraničných vecí Philip Hammond, minister obchodu Sajid Javid či minister práce Iain Duncan Smith.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy