Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Britský premiér Cameron: Zabránili sme siedmim útokom na našom území
Zdielať na

Britský premiér Cameron: Zabránili sme siedmim útokom na našom území

Zdroj: SITA

LONDÝN / Británia za posledný polrok zabránila siedmim plánovaným atentátom na svojom území, prehlásil premiér David Cameron. Predseda vlády sa domnieva, že Londýn by sa mal pripojiť k spojeneckým náletom na pozície Islamského štátu v Sýrii. Musí ale presvedčiť viac poslancov, aby takú akciu podporili.

Predseda britskej vlády sa tak vyjadril potom, čo teroristi pri sérii útokov v Paríži v piatok večer zabili 129 ľudí. Podľa Camerona by sa rovnaké útoky mohli stať aj v Británii. Londýn "vie o bunkách, ktoré pôsobia v Sýrii...radikalizujú ľudí... a posielajú ich páchať atentáty," povedal britský premiér.

"Vždy som si myslel, že by bolo rozumné, keby sme sa zapojili. Islamský štát neuznáva hranice medzi Irakom a Sýriou, tak by sme nemali ani my. Ale musím sa pripraviť na argumenty, predložiť ich parlamentu, musím sa presvedčiť viac ľudí," povedal Cameron v rozhovore pre televíziu BBC. "Nebudeme hlasovať, pokiaľ nebudeme presvedčení, že parlament taký návrh schváli. Keby sme totiž neuspeli... tak by to poškodilo našej krajine a jej povesti na svete," dodal.

Rozšíri tajné služby

Cameron ďalej dodal, že pre bezpečnostnú hrozbu zo strany islamistov zvýši Británia počet zamestnancov tajných služieb o 15 percent a viac než zdvojnásobí náklady na bezpečnosť leteckej dopravy.

"Som odhodlaný uprednostňovať investície do boja proti teroristickej hrozbe, pretože ochrana britských občanov je mojou povinnosťou číslo jeden," uviedol Cameron v Turecku, kde je na stretnutí krajín G20. "Toto je generačný boj, ktorý si vyžaduje viac pracovných síl, aby sme mohli bojovať proti tým, ktorí chcú zničiť nás a naše hodnoty," dodal.

Britská vláda uviedla, že v rámci nového 5-ročného bezpečnostného plánu, ktorý zverejní 23. novembra, poskytne financie pre ďalších 1 900 ľudí, ktorí by mohli posilniť rady tajných služieb MI5 a MI a vládneho spojovacieho velenia (GCHQ).

Bezpečnosť leteckej dopravy

Londýn rovnako plánuje zvýšiť bezpečnosť leteckej dopravy po októbrovom páde ruského lietadla v Egypte, ktoré sa podľa britských činiteľov stalo obeťami bombového útoku. O bezpečnosť letectva by mal Cameron na summite G20 jednať s ďalšíimi svetovými vodcami, vrátane ruského prezidenta Vladimíra Putina.

Britská vláda momentálne dáva na bezpečnosť leteckej dopravy asi 9 miliónov libier ročne. Tieto náklady plánuje Cameron počas najbližších piatich rokov viac ako zdvojnásobiť.

Peniaze by mali ísť na nasadenie expertov na bezpečnosť letectva, ktorí by pravidelne kontrolovali bezpečnostné opatrenia na letiskách po celom svete a poskytovali poradenské služby, výcvik a vybavenie ďalším krajinám, aby aj tie mohli posilniť bezpečnosť letísk. Investovať ich podľa vlády treba aj do technológií, ktoré by odhaľovali nové hrozby.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy