Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Jedného z podozrivých kontrolovali na hraniciach, policajti ho nechali odísť
Zdielať na

Jedného z podozrivých kontrolovali na hraniciach, policajti ho nechali odísť

PARÍŽ / Francúzska polícia už v sobotu ráno nakrátko zadržala bruselského rodáka Salaha Abdeslama, podozrivého zo spolčenia s islamistickými teroristami, ktorí v piatok večer koordinovane zaútočili na Paríž. Miestna polícia ho zbežne skontrolovala na hraniciach s Belgickom pri meste Cambrai a nechala prejsť, uviedla polícia.

Vedenie polície až potom po Abdeslamovi vyhlásilo oficiálne pátranie a zverejnilo jeho fotografiu.

Podľa agentúry AP nie je jasné, prečo miestna polícia nevzala Abdeslama pri cestnej kontrole do väzby. Ďalších dvoch mužov, ktorí s ním prišli z Francúzska, neskôr belgická polícia zatkla v bruselskej časti Molenbeek. Tá je baštou islamistických extrémistov odchádzajúcich bojovať do Sýrie za hnutie Islamský štát.

Chcel odísť do Sýrie

"Bola to bežná kontrola. V tej dobe po ňom pátranie vyhlásené nebolo," povedal jeden z policajných predstaviteľov. Či už vtedy mala policajná informačná sieť k dispozícii Abdeslamove meno, nedokázal povedať.

Salah Abdeslam sa podľa úradov snažil odísť do Sýrie a polícia ho pozná aj v súvislosti s drogami a držaním zbraní. Francúzska polícia požiadala občanov o pomoc pri pátraní, ale varovala ich, že Abdeslam môže byť nebezpečný.

Dvadsaťšesťročný Abdeslam je údajne tým, ktorý si v Belgicku prenajal auto Volkswagen Polo a ku klubu Bataclan doviezol troch samovražedných atentátnikov. Tí tam zastrelili približne dve tretiny z celkového počtu 129 obetí.

Salah Abdeslan si podľa polície prenajal auto a odviezol teroristov do klubu Bataclan:

Twitter/Police Nationale

Identifikácia podľa prsta

Francúzski vyšetrovatelia identifikovali v nedeľu prvého z atentátnikov. Dvadsaťdeväťročného Francúza Omara Ismaila Mostefaia identifikovali podľa prstov, ktoré vraj našli v koncertnej sále Bataclan.

Mostefai, ktorý žil na parížskom predmestí Courcouronnes, bol jedným z mužov, ktorí spáchali samovražedný atentát namierený proti návštevníkom rockového koncertu v centre Bataclan.

Policajný zdroj agentúre AFP povedal, že prvoradou úlohou polície je teraz identifikovať aj ostatných atentátnikov. Policajti tak budú zisťovať, či mali útočníci komplicov.

Pozrite si priložené video:

Situáciu v Paríži sledujú reportéri Martin Krpač a Rasťo Striško.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy